Hlavní obsah

Rusko íránskými drony opět útočilo na Kyjev, těsně před summitem NATO v Litvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda v noci na úterý opět letecky zaútočila na ukrajinské hlavní město, a to jen několik hodin před začátkem summitu NATO v Litvě, který se má zabývat právě bezpečnostní hrozbou z Ruska. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou armádu.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Kyjev v době nočního zákazu vycházení.

Článek

Ukrajinský systém protivzdušné obrany všechny ruské drony íránské výroby v noci na úterý sestřelil, zatím nejsou zprávy o obětech či škodách.

„Nepřítel zaútočil na Kyjev ze vzduchu podruhé tento měsíc. Stejně jako na začátku července, nepřítel použil munici šáhid, íránské drony byly vyslány z jižního směru, pravděpodobně z Krasnodarského kraje,“ napsal šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko na sociální síti Telegram.

Varování před leteckými útoky podle ukrajinské armády trvalo v Kyjevě asi hodinu a déle rovněž v oblastech na východě Ukrajiny.

V litevské metropoli v úterý začíná dvoudenní summit NATO, jemuž bude dominovat právě ruská invaze na Ukrajině, která trvá od loňského února. Ukrajina si od něj slibuje jasný signál k budoucímu členství země v NATO, k čemuž se některé členské země ale nyní v době války Ruska s Ukrajinou staví skepticky.

Moskva před summitem zopakovala varování, že Rusko bude na vstup Ukrajiny do Aliance reagovat, členství jeho souseda v NATO podle Kremlu ohrozí bezpečnost v Evropě.

Velitel Azova chce po návratu na Ukrajinu znovu bojovat proti Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám