Hlavní obsah

Rusko ohlásilo Američanům cvičení svých jaderných sil

Aktualizováno

Rusko USA uvědomilo o svém plánu uspořádat cvičení svých jaderných sil. Novináře o tom informoval mluvčí amerického letectva Patrick Ryder. Podle agentury Reuters ale odmítl ke cvičení, které by podle očekávání mělo zahrnovat testy balistických střel, poskytnout další podrobnosti.

Foto: Andrei Pronin, Reuters

Ruská jaderná ponorka Jekatěrinburk

Článek

„Spojené státy obdržely uvědomění. Jak už jsme dříve zdůrazňovali, jde o rutinní každoroční ruské cvičení,“ sdělil mluvčí.

„V tomto ohledu Rusko dodržuje své povinnosti ohledně kontroly nad zbraněmi a závazky, podle kterých musí transparentně o cvičení uvědomit,“ doplnil Ryder.

Ukrajinský portál Defence Express v úterý napsal, že se Rusko chystá letos uspořádat už druhé jaderné cvičení Grom, ale že jeho termín zatím není znám. Předtím ruské síly cvičení uspořádaly v únoru, jen několik dní před ruským vpádem na Ukrajinu. V loňském roce cvičení nebylo a bylo odloženo právě na letošní únor.

Nejvážnější od karibské krize

Zpráva o oznámeném jaderném cvičení Ruska přichází v situaci, kdy je svět patrně nejblíže k jaderné válce od takzvané karibské krize z 60. let minulého století. Panují obavy, že by mohlo Rusko v rámci invaze na Ukrajinu použít malou jadernou hlavici. Moskva zase obvinila Kyjev, že se chystá použít špinavou bombu, tedy konvenční trhavinu s radioaktivním materiálem, a pak to shodit na Rusko.

O tom, že je situace skutečně vážná, svědčí i výroky amerických a dalších západních představitelů o případné reakci na použití jaderné zbraně Ruskem. Ukazuje se, že donedávna jen teoretickou možnost NATO už považuje za jedno z možných vyústění konfliktu. Ani takové napětí ovšem nezabránilo Severoatlantické alianci a Rusku v pořádání plánovaných jaderných cvičení.

Stoltenberg: Jaderné cvičení NATO příští týden bude

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám