Hlavní obsah

Rusko chystá polní nafukovací kaple. Má je nasadit i na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda chce zavést do svého arzenálu mobilní nafukovací kaple. Církev představila prototyp na zbrojním veletrhu a nyní se je chystá poskytnout jednotkám na okupovaných ukrajinských územích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Polní chrám je stan o rozměrech čtyři krát čtyři metry vyztužený hliníkovou konstrukcí. Pojme asi četu vojáků, upřesnil pravoslavný kněz Boris Grišin pro tiskovou agenturu RIA Novosti.

„Rozložíte jej, rychle nafouknete, odsloužíte mši a pak jej zase složíte a jedete dál,“ vysvětlil Grišin. „Pokud jsou k dispozici dva lidé, kteří také rozvěsí ikony, lze kapli rozložit a nafouknout během deseti minut. Skládání trvá trochu déle, asi 15 minut,“ dodal kněz.

Mobilní kapli přepravuje upravené auto, které má k dispozici také ledničku, sprchu, umyvadlo, toaletu a dvě místa na spaní – pro řidiče a kněze. Řidič současně funguje jako strážce, protože kněží nesmí vzít do rukou zbraň.

Podle Grišina jde zatím o experimentální model, jenž dosud nebyl testován v bojové zóně. Bude jej prý možné využít také pro cvičení a exkurse.

Rusko začalo vyrábět vlastní verzi íránských dronů Šáhid-136

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám