Hlavní obsah

Ruská prokuratura obvinila Berezovského ze spiknutí

Novinky, Reuters, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská prokuratura obvinila ruského magnáta Borise Berezovského ze spiknutí za účelem získání moci. V pondělí to podle Reuters uvedl Berezovského advokát Andrej Borovkov. Bývalý oligarcha žije v současnosti ve Velké Británii, která mu udělila statut uprchlíka.

Článek

"Byl obviněn ze spiknutí za účelem získání moci pomocí násilného převratu," řekl Borovkov.

Berezovského ze spiknutí obvinila ruská tajná služba FSB na základě jeho rozhovoru pro britský deník Guardian. Tam Berezovský 13. dubna 2007 uvedl, že k tomu, aby došlo ke změně moci v Rusku, by bylo třeba síly a že bude financovat své spolupracovníky, kteří pracují na převzetí moci.

Již 24. ledna v rozhovoru pro ruskou rozhlasovou stanici Echo Moskvy oligarcha uvedl, že "pracuje" na převratu provedeném silou, uvedla ruská agentura RIA Novosti. [celá zpráva]

Po vydání článku v Guardianu Rusko předalo Velké Británii novou žádost o vydání Berezovského kvůli tomu, že se pokouší o "násilné převzetí moci" a také kvůli tomu, že mu chtějí vzít 214 miliónů rublů, které si údajně přivlastnil z majetku ruské národní letecké společnosti Aeroflot.

Rusko současně požádalo Londýn, aby magnáta s postavením politického uprchlíka vydal.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský oligarcha chce svrhnout Putina

Ruský miliardář žijící v Británii, Boris Berezovskij, podle pátečního vydání listu The Guardian tvrdí, že v Rusku chystá revoluci. Berezovskij prý plánuje...

Výběr článků

Načítám