Hlavní obsah

Ruská policie zatkla dva novináře a obvinila je z „extremismu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská policie zatkla dva novináře a obvinila je z „extremismu“ za to, že pracovali pro skupinu založenou zemřelým opozičníkem Alexejem Navalným. Oba putovali do vazby, kde budou čekat na soudní proces.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Konstantin Gabov

Článek

Prvním zatčeným je Konstantin Gabov, jenž v minulosti příležitostně pracoval pro ruské televizní kanály Moskva 24 a MIR a také běloruskou agenturu Belsat. Příležitostně psal i pro tiskovou agenturu Reuters. Policisté jej zadrželi v sobotu.

Druhým zadrženým je Sergej Karelin, jenž pracoval pro americkou tiskovou agenturu AP. Společně s Gabovem čelí obvinění, že pomáhali připravovat videa, která měla být zveřejněna na YouTube kanálu NavalnyLIVE, platformě používané Navalného týmem.

Oba novináři nařčení z podílu na „činnosti extremistické organizace“ odmítli. Ve vazbě podle AP zůstanou dva měsíce, než budou postaveni před soud, kde jim hrozí tresty odnětí svobody v trvání dvou až šesti let.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sergej Karelin

Navalnyj, nejprominentnější kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, zemřel letos v únoru za nejasných okolností v arktickém vězení. Jeho stoupence označují úřady za „extremisty“ a trestně je stíhají.

Podle agentury AP Moskva po předloňské ruské invazi na Ukrajinu zintenzivnila pronásledování kritiků a nezávislých médií. Vláda prosadila zákony, které kriminalizují šíření kritických informací o ruské armádě nebo prohlášení považovaná za diskreditaci ozbrojených sil.

Novinář Forbesu je v Rusku za mřížemi. Za sdílení příspěvku o masakru v Buči mu hrozí 15 let

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám