Hlavní obsah

Ruská policie nalezla nálože pro sebevražedné atentáty

ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Větší množství výbušnin podobných těm, které byly použity při nedávných sebevražedných atentátech při rockovém koncertu na letišti Tušino v Moskvě, objevily jednotky ruské policie a tajné služby FSB v obci Tolstopalcevo asi 30 kilometrů od ruské metropole. Oznámil to v pátek ruský ministr vnitra Boris Gryzlov.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Ministr, který je na návštěvě v Krasnodaru, upřesnil, že při noční operaci v obci bylo také zatčeno přes 30 osob, jež jsou podezřelé ze styků anebo spolupráce s teroristy. Policie nyní prověřuje jejich totožnost.

Byl sklad využíván?

"Máme informace, že v této obci aktivně působily osoby zapojené do nezákonného podnikání a výroby. Měli jsme podezření, že tu jsou i osoby, jež se mohly podílet na teroristických akcích," řekl ministr. Nevyloučil, že někteří ze zadržených mohli být zapojeni i do nedávné teroristické akce v Tušinu. Ve skladu bylo totiž nalezeno i pět opasků s výbušninami, které používají sebevražední atentátníci.

Nyní opasky zkoumají policejní experti, aby zjistili, zda jsou ze stejné dílny jako opasky použité v Tušinu, případně výbušnina, jež nedávno explodovala před restaurací na Tverské třídě v Moskvě.

Policisté obec částečně evakuovali

Podle televizní reportáže policie získala informace o "základně teroristů", a proto obec v noci na dnešek obklíčila a k vesnici přijely hasičské i záchranářské vozy. Část obyvatel obce z okolí podezřelého domu byla evakuována. Poté speciální komando vniklo do objektu, kde byly nakonec nalezeny výbušniny o síle přibližně šesti kilogramů klasické trhaviny. Dům patří jedné moskevské rodině, která jej na jaře pronajala neznámým osobám.

Při sebevražedných atentátech 5. července bylo v Moskvě zabito 14 lidí. Podle ruských úřadů měly útok na svědomí dvě čečenské atentátnice. Představitelé čečenských separatistů však tato obvinění odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám