Hlavní obsah

Rumsfeld: Guantánamo se vylidní za desetiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Většina osob, zadržovaných bez soudu na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, tam bude držena po celou dobu trvání války proti terorismu. Je to údajně mnohem pravděpodobnější než to, že by se v nejbližších dnech rozběhly soudní projednávání jednotlivých případů. Prohlásil to ze středy na čtvrtek ministr obrany USA Donald H. Rumsfeld.

Foto: kulturniportal.cz

Tři bratři v nesnázích

Článek

"Našim cílem - v této celosvětové válce proti terorismu - je, abychom udržely podobné osoby daleko od našich ulic," uvedl mimo jiné Rumsfeld. Doplnil, že k ojedinělým soudům s vězni z Guantánama může brzy, ikdyž výjimečně, dojít, a to přímo na základně.

Stovky lidí bez práv 

Na základně je nyní podle britského deníku The Guardian vězněno asi 660 osob ze 42 zemí, které Spojené státy viní z příslušnosti k teroristickým organizacím nebo z jejich podpory. Odmítají je považovat za válečné zajatce.

Rumsfeld v noci na dnešek prohlásil, že věznění těchto lidí není trestem, ale účelem, aby nezabíjeli. Podle něj o jejich budoucím osudu rozhodne prezident USA George W. Bush. Na základě jeho pokynu se údajně Pentagon poté zařídí.

Ministr však zároveň připustil, že většina ze zadržovaných může zůstat na Kubě až do té doby, než USA oficiálně nevyhlásí ukončení války proti terorismu - tj. "ještě roky a možná i desetiletí".

Právníci: USA jednají protiprávně

Právníci postup americké vlády na Guantánamu převážně kritizují. "Je to velmi znepokojivé. Není žádná známka toho, že by se válka proti terorismu blížila ke konci, takže vláda vlastně říká, že tyto lidi hodlá zadržovat donekonečna, pravděpodobně doživotně, a to v rozporu s požadavky mezinárodního práva," uvedl za odpůrce "převýchovy" vězňů pocházejících převážně z Afghánistánu univerzitní profesor Erwin Chemerinsky.

Podle něj není ani v amerických, ani v mezinárodních právních normách "žádná opora pro nekonečné zadržování těchto lidí bez soudního procesu".

Reklama

Související články

Na Guantánamu jsou drženy i děti

Pentagon ve středu oznámil, že mezi zadrženými z bojů v Afghánistánu soustředěnými na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě jsou nejméně 3 osoby mladší...

Výběr článků

Načítám