Hlavní obsah

Rukojmí evakuovali z nigerijských ropných plošin spolu s vězniteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABUJA/PORT HARCOURT

První z téměř tří set rukojmích, kteří byli dva týdny zadržováni stávkujícími nigerijskými dělníky na ropných plošinách u břehů Nigérie, byli v pátek dopraveni na pevninu. "Nebyli jsme oběťmi fyzického násilí, ale psychického strádání," sdělil agentuře AFP britský inženýr Paul Baker po přistání. Evakuace dalších pokračovala v sobotu.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Mnoho ze 170 Nigerijců a 97 cizinců, mezi nimiž je 35 Britů, 17 Američanů a dva Kanaďané,  jelo společně se stovkou svých věznitelů na lodích, anebo letělo ve vrtulnících do přístavních měst na nigerijském pobřeží.

"Bylo to napjaté na začátku, avšak poslední dny nebyly těžké," řekl Mark Richards z Británie, který přijel do přístavu Port Harcourt na palubě jedné z lodí, jež převážely každá asi 20 lidí.

Část personálu nezbytná pro fungování plošin zůstane, ale všichni ostatní postupně odjedou během víkendu, uvedl mluvčí společnosti Transocean, která čtyři ropné plošiny vlastní. "Evakuace pokračuje a hodláme ji dokončit co nejrychleji," dodal.

Na propuštění rukojmích se v pátek v nigerijské metropoli Abuji dohodli představitelé nigerijských odborů a americké společnosti Transocean, která plošiny vlastní. První, středeční jednání nigerijských odborářů s vedením společnosti Transocean ztroskotala, protože vedení společnosti odmítlo dát dělníkům záruky, že nepřijdou o zaměstnání. K pátečním rozhovorům vyzval obě strany nigerijský prezident Olusegun Obasanjo, kterého americká firma Transocean požádala o pomoc při řešení situace.

Zaměstnanci americké společnosti Transocean zahájili 19. dubna na čtyřech ropných plošinách stávku na protest proti pracovním podmínkám, proti propuštění pěti svých kolegů a rovněž proti rozhodnutí zaměstnavatele dopravovat nigerijské dělníky na plošiny loděmi místo vrtulníky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám