Hlavní obsah

Ruce pryč od Venezuely, varuje Moskva

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko varovalo USA před použitím síly ve Venezuele. Učinil tak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Mikem Pompeem.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Protesty ve Venezuele

Článek

„Lavrov varoval před jakýmkoli vměšováním do vnitřních záležitostí Venezuely, včetně použití síly, kterým Washington pohrozil a které by bylo porušením mezinárodního práva,“ informovalo ruské ministerstvo zahraničí. Dodalo, že Lavrov je ochoten jednat o Venezuele v souladu se zásadami OSN.

Ruský ministr tak reagoval na poznámku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tento měsíc řekl, že ve hře zůstává i možnost vojenské intervence do Venezuely

Papež odrazoval Madura od „krvavého střetu“

Papež František mezitím odpověděl Nicolásovi Madurovi na nedávný dopis, v němž ho venezuelský prezident žádal o zprostředkování politického dialogu ve své zemi.

V dopise ze 7. února, z něhož ve středu citoval italský deník Corriere della Sera, papež Madurovi připomněl, že se Vatikán o dialog snažil neúspěšně už před dvěma lety. Madura, jehož v textu neoslovil prezidente, nýbrž pane, papež také vyzval, aby se vyhnul „jakékoli formě krvavého střetu“.

Papež v dopise připomněl, že Vatikán už se východisko z venezuelské krize snažil najít. „Jednání byla bohužel přerušena, protože to, co se dohodlo, nebylo posléze podloženo konkrétními činy,“ připomněl papež neúspěšná jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí z konce roku 2016.

Venezuelská ekonomika pod Madurovým vedením prožívá těžkou krizi, v zemi chybějí mj. potraviny nebo léky. V Kolumbii na hranicích s Venezuelou se hromadí humanitární pomoc, venezuelská armáda ji ale odmítá vpustit s tím, že země ji nepotřebuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám