Hlavní obsah

Ve Venezuele demonstrovali za dodání humanitární pomoci

Caracas

Tisíce lidí vyšly v úterý do ulic Caracasu i dalších měst Venezuely, aby přiměly prezidenta Nicoláse Madura a armádu k otevření hranice pro humanitární pomoc. K manifestacím vyzvala opozice v čele se šéfem parlamentu Juanem Guaidóem, jehož v předchozích dnech uznala úřadujícím prezidentem padesátka zemí, včetně USA. Maduro humanitární pomoc ze zahraničí odmítá s tím, že v zemi žádná krize není. Do ulici vyšli i její zastánci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opoziční mítink ve Venezuele Video: Reuters

 
Článek

„Vrátili jsme se do ulic, abychom požadovali umožnění humanitární pomoci, která bezprostředně zachrání život více než 300 000 Venezuelanů,” zdůvodnil manifestaci v Caracasu Guaidó. Ten složil přísahu jako dočasný prezident 23. ledna poté, co parlament neuznal nový prezidentský mandát Madura s tím, že vzešel z neregulérních voleb. Právě uspořádání svobodných voleb je cílem opozice.

„Humanitární pomoc se do země dostane, protože uzurpátor moci musí odejít z Venezuely,” prohlásil před tisíci demonstrantů. Stanovil, že se pomoc musí do země dostat 23. února. Na tento den svolal masové shromáždění u hranic, které má vstup pomoci umožnit: „Musíme jít 23. února v karavaně, abychom tu pomoc dostali. Ode dneška zahájíme organizaci všech sektorů.”

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Protivládní protest ve Venezuele

„Chceme zdraví a svobodu, lidé téhle země trpí hlady a umírají na běžné nemoci kvůli nedostatku léků,” popsala dnes ekonomickou situaci země jedna z účastnic demonstrace ve městě San Antonio del Táchira, zahalená do venezuelské vlajky. „Přišli jsme vyzvat armádu, aby se postavila na stranu lidí,” řekl dnes televizi TV Venezuela jeden z mladých účastníků demonstrace v Caracasu.

Balíky s humanitární pomocí jsou už několik dní připraveny v kolumbijské Cúcutě u hranic s Venezuelou. Jejich vstupu do země ale brání armáda, jejíž vedení stojí za Madurem. Podle opozice je ale většina řadových vojáků i někteří důstojníci proti Madurově vládě, bojí se ale represí. Opozice se snaží získat podporu armády, mimo jiné zákonem o amnestii a apelem na její zodpovědnost za životy Venezuelanů. „Buď zůstanou s diktaturou, nebo půjdou s lidem,” uvedl Guaidó, který v předchozích dnech opakovaně vyzval vojáky, aby pomohli v zemi obnovit demokracii.

Foto: Ariana Cubillos, ČTK/AP

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó,, který se prohlásil prezidentem, při zpěvu hymny

Opozice také uvedla, že ve Venezuele se už přihlásilo na 250.000 dobrovolníků pro distribuci pomoci.

Opoziční deník El Nacional zveřejnil  fotografie z manifestací z různých koutů Venezuely, kromě Caracasu například z milionové metropole státu Carabobo Valencie či z města Mérida. „Musíme udělat z Venezuely produktivní a autonomní zemi a toho můžeme dosáhnout pouze s odchodem Nicoláse Madura,” řekla televizi TV Venezuela opoziční politička María Corina Machadová ve městě Barquisimeto na západě Venezuely.

Pomoc blokuje vláda

Venezuelská vláda mezitím pokračuje v mediální kampani proti pomoci. „Humanitární pomoc je kontaminovaná a otrávená, je karcinogenní, prokázaly to vědecké studie,” prohlásila v úterý  venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

In this Feb. 6, 2019 photo, supporters of Diosdado Cabello, president of the ruling party-dominated constitutional assembly, pose for a picture before attending in his weekly, live TV program coined: "Con el Mazo Dando," or “Hitting it With a Sledgehammer,” at an aviation academy in Maracay, Venezuela. “Venezuela wants peace,” Cabello asserted at the end of the show, warning the U.S. that it was ready to fight to defend late Hugo Chavez’ revolution. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Také Maduro v úterý zopakoval, že zásoby do země nepustí a v rozhovoru s BBC označil americkou vládu za „gang extremistů”. Podle něj se Ku Klux Klan propagující nadřazenost bělochů, který vládne v Bílém domě, snaží ovládnout Venezuelu.

Ve Venezuele se však konaly i početné demonstrace příznivců Madura.

Reklama

Výběr článků

Načítám