Hlavní obsah

Rozsáhlý požár skladu v Petrohradě. Protipožární systém vypnuli, když spouštěl falešné poplachy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hasiči v ruském Petrohradě bojují s rozsáhlým požárem skladu, který patří největšímu ruskému internetovému prodejci, společnosti Wildberries. Požár zasáhl plochu zhruba 70 tisíc metrů čtverečních. Pravděpodobnou příčinou byla závada na elektroinstalaci.

Požár skladu v PetrohraděVideo: Reuters

 
Článek

Požár vypukl v sobotu ráno v areálu o rozměrech 350 × 320 metrů. Nahlášen byl v 7:42 moskevského času (5:42 SEČ). Všichni zaměstnanci skladu byli evakuováni a žádné oběti na životech nejsou hlášeny, napsala ruská tisková agentura TASS.

Podle agentury Reuters byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu.

Místní úřady později sdělily, že podle prvních výsledků vyšetřování zapříčinila požár porucha na elektroinstalaci.

Protipožární zařízení v minulých dnech opakovaně spouštělo poplach, který byl ale falešný. Pracovníci skladu systém proto vypnuli a vypnutý byl i v sobotu ráno, když ze skladu vyšlehly plameny.

„Podle předběžných údajů byla požární signalizace vypnutá, když požár začal, protože docházelo k opakovaným falešným poplachům,“ potvrdil agentuře TASS mluvčí operativního centra pro mimořádné situace.

Vyšetřovatelé podle něj také zjistili, že signalizační zařízení nemělo úřední povolení k provozu, takže bylo mimo dohled.

Incident vyšetřuje prokuratura. Na místě zasahovaly desítky hasičských vozů, ale i vrtulníky a kolem 300 hasičů. Těm se během dopoledne další šíření plamenů podařilo zastavit.

V Rusku už mají viníka výpadku topení v Podolsku. Továrnu na kazetovou munici za trest znárodní

Evropa

O požáru informují i ukrajinská média. Unian uvedl, že nejprve hořelo v místnosti s chladicím zařízením. Podle očitých svědků se prý oheň šířil rychlostí blesku, plameny šlehaly desítky metrů do vzduchu a rozsáhlou budovu doslova požíraly.

Na záběrech z agentur a ze sociálních sítí byl vidět mohutný dým stoupající nad město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám