Hlavní obsah

Rozsáhlá operace v Tikrítu fídájíny nevypátrala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TIKRÍT

Zatím největší pátrací a zatýkací akci podnikli v pondělí nad ránem v okolí iráckého Tikrítu američtí vojáci ve společné operaci s dvěma stovkami příslušníků irácké policie. V jejich rukou skončily čtyři podezřelé osoby, ale největší ryby, po nichž pátrali, unikly, píše agentura Reuters.

Foto: archiv NDM Ostrava

Ředitel NDM Ostrava Jiří Nekvasil a šéfka souboru opereta/muzikál Gabriela Petráková.

Článek

Americké jednotky měly spadeno na 12 příslušníků bývalých Husajnových milicí známých jako fidájíni, kteří jsou údajně zodpovědní za většinu granátových útoků na americké vojenské konvoje v centru Tikrítu. Podle americké televize Fox News pravděpodobně stojí také za výbuchy podomácku vyrobených bomb, k nimž frekventovaně dochází podél hlavní silnice spojující Bagdád se severní částí Iráku.

Operace stovky Američanů a dvojnásobného počtu Iráčanů za podpory vrtulníků proběhla v oblasti známé jako "sunnitský trojúhelník", která je baštou stoupenců svrženého režimu Saddáma Husajna a zároveň střediskem protiamerického odporu.

Strůjci útoků unikli

"Těch dvanáct až patnáct mužů jsou ti, kdo drží prst na spoušti. Proti nim jsme zacílili největší operaci, jakou jsme dosud v Tikrítu uskutečnili, ale bohužel se zdá, že jsme nedostali žádného z nich," řekl novinářům americký důstojník David Poirier.

"Tikrít byl tvrdý oříšek. Je rodným městem Saddáma Husajna, ale myslím, že jsme ho rozlouskli. To ovšem ještě neznamená, že je již bezpečným místem," dodal podle Fox News Poirier s optimismem.

Iráčtí policisté se nevyznamenali

Američtí vojáci, kteří čelí prakticky denním útokům, se snaží předat co nejvíce kontroly místním policejním silám, ale dnešní operace opět vyvolala pochybnosti, zda a kdy budou iráčtí policisté schopni fungovat bez americké pomoci.

V jednu chvíli se například iráčtí policisté pokoušeli pět minut kladivem rozbít dveře, aby se dostali do domu. Poté je odstrčil stranou americký voják, vykopnul skleněnou výplň a zevnitř odemknul.

Tvrdá odpověď za útoky

V uplynulých dvou týdnech podnikli Američané v oblasti řadu nočních zátahů, připomíná televize Fox News. Kromě několika podezřelých mužů zadrželi také velké množství zbraní včetně protiletadlových střel, minometů a tunu výbušnin na výrobu bomb.

Americké akce nabraly na síle poté, co na předměstí Tikrítu Saddámovi loajalisté zabili tři příslušníky amerických jednotek. Velitelství irácké policie, jehož muži se zátahu v Tirkítu zúčastnili, se před třemi dny stalo terčem minometného útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám