Hlavní obsah

Romům na Slovensku hrozí humanitární katastrofa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Situace slovenských Romů se prudce zhoršuje. Problém se svými rozměry blíží k humanitární katastrofě. Konstatuje to zpráva, kterou pro českou vládu připravuje pražská pobočka Mezinárodní organizace pro migraci. Její pracovníci přímo v terénu sledují, zda Česku nehrozí příliv většího množství slovenských Romů.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Pracovníci organizace konstatují, že zoufalá situace Romů na Slovensku paradoxně snižuje jejich migraci do ČR. Nemají na zaplacení jízdenky.

"Většina nemá peníze ani na lístek do nejbližší obce. Cesta do zahraničí nepřichází vůbec v úvahu," říká socioložka Iveta Radičová.

Diktát peněz

Nejhorší je situace Romů ve 12 osadách na východě SR. Situaci Romů zkomplikovalo letošní radikální snížení sociálních dávek. Zmíněná organizace zaznamenala případy, kdy hladové romské děti pojídaly trávu, manžel prodal svou ženu k prostituci, aby mohl splatit dluh lichváři. Stále víc Romů přestává platit nájemné.

Zhoršuje se také zdravotní stav tamní populace, protože Romové nemají na poplatky u lékaře. Když jim doktor odpustí dvacet korun - úhrada za návštěvu ordinace - nemají na léky. I lékárny totiž žádají za každý recept dvacet korun.

Romské děti poté podle zprávy umírají na banální nemoci, mj. zánět středního ucha.

Zoufalé prosby

Zmocněnkyně slovenské vlády pro romské otázky Klára Orgovánová přiznává, že dostává velké množství dopisů, v nichž zoufalí Romové žádají peníze, jídlo, nebo pomoc při hledání zaměstnání. Především situace lidí žijících v osadách je bezvýchodná.

"V SR jsou lokality, kde Romové žijí v silážních jámách nebo ve stanech. Jsou mimo obce, nikdo o nich neví, děti nechodí do školy," přiznává Orgovánová. Na Slovensku žije podle oficiálních údajů 320 tisíc Romů, z nichž asi 30 tisíc živoří na hranici bídy.

Mnozí se integrovali, ale asi 100 tisíc jich žije izolovaně v osadách, kde nemají vodovod, kanalizaci, plyn ani elektřinu. Města a obce mnohdy ani nevyužívají peníze z evropských fondů, které by mohly jejich situaci zlepšit.

Vše zhorší zima

Po snížení sociálních dávek začátkem letošního roku začali Romové na východním Slovensku rabovat obchody s potravinami. Musela zde zasahovat policie i armáda.

Starostové obcí, ve kterých žije početnější romská komunita, se nyní obávají, že v zimě se situace Romů ještě zhorší. V zimních měsících nebudou ani sezónní práce ani nárazová práce zajišťovaná obcí.

Situaci v romských osadách zhoršují lichváři. Ti při vyplácení sociálních dávek čekají na Romy už před poštou a peníze jim vezmou.

Policie sice tvrdí, že proti nim zasahuje, ale Romové vědí své. Někdy se stane, že si při svatbě nebo pohřbu musejí kvůli tradicím nákladných obřadů půjčit peníze od lichvářů a při vysokých úrocích je to zcela zruinuje.

Reklama

Související články

Romové začali udávat lichváře

Policie zaznamenala na Slovensku nový fenomén: Romové začali udávat lichváře. Muži zákona ve středu zadrželi lichváře, kterého udali Romové ze západoslovenské...

Ochránci lidských práv: brutalita proti Romům

Evropské romské centrum pro lidská práva chce podat stížnost na postup slovenské policie při potlačování romských nepokojů na východním Slovensku. Oznámil...

Výběr článků

Načítám