Hlavní obsah

Romové prý po rozšíření EU Británii nezaplaví

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Kampaň některých britských médií týkající se možného přistěhovalectví po rozšíření EU podrobil ve středu ostré kritice deník The Guardian. Reagoval tak na zprávy listu The Sunday Times, že po rozšíření Unie o deset zemí letos v květnu přijede do Británie nejméně sto tisíc Romů z východní Evropy.

Článek

Deník The Sun si v pondělí přisadil, že do Británie se chystá 150 tisíc východoevropských Romů, a The Express včera předpověděl, že Británii zaplaví dokonce 1,6 miliónu Romů.

Podle Guardianu však nastal čas na střízlivé posouzení. Deník cituje odborníky z Londýnské univerzity, kteří došli k závěru, že do Británie by v prvním roce po rozšíření Unie mohlo přijet pracovat pět až třináct tisíc lidí.

"Rozhodně nepůjde o záplavu," konstatuje list a ironicky se ptá: "Proč ostatně zůstávat u 1,6 miliónu, vždyť v nových členských zemí EU žije pět miliónů Romů. Pokud by se ovšem chmurné vize médií naplnily, Británie může vždy zabouchnout dveře," uzavírá list.

Související články

Výběr článků

Načítám