Hlavní obsah

Řidič českého autobusu na Slovensku jel prý bez zařazené rychlosti

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ŽILINA

Život dvou dospělých osob si vyžádala páteční nehoda českého autobusu nedaleko Žiliny na Slovensku. "Zprávu o nehodě jsme přijali v 18:35 hod," sdělil Novinkám mluvčí okresní policie Igor Mahút. Dalších 46 lidí, zejména dětí, bylo zraněno. Podle informací slovenských záchranářů jel 52letý řidič autobusu z kopce bez zařazené rychlosti. Policie řidiče v sobotu obvinila.

Foto: Jiří Smutný

Z tvorby Eduarda Vyhlídala

Článek

Oběťmi nehody jsou žena a dále muž, který v době nehody procházel kolem budovy Obecního úřadu. Sanitky večer zraněné převezly k ošetření do žilinské nemocnice. Většina lidí zraněných při nehodě autobusu už v noci po ošetření odjela domů. V péči lékařů jsou dvě těžce zraněné osoby, z toho jedna je v bezvědomí a druhá utrpěla četné zlomeniny.

V autobuse zemřela asi 40letá žena. Autobus byl zaklíněn do budovy do hloubky až tří metrů. Řidič nehodu přežil s těžkým zraněním. Většina desetiletých dětí má lehčí zranění, ale jsou v šoku.

Řidič obviněn

Podle Mahúta je pravděpodobným viníkem nehody řidič autobusu Karosa s frýdeckomísteckou SPZ. "V pravotočivé zatáčce v obci Šuja nezvládl řízení a čelně narazil do domu," sdělil Novinkám Mahút.

To potvrzují i záchranáři z SOS Truck Slovakia. Podle nich jel autobus z kopce pravděpodobně bez zařazené rychlosti. V pravotočivé zatáčce se dostal ve velké rychlosti na dvě kola. Pravou stranou narazil do budovy, od níž se dorazil a čelně narazil do budovy Obecního úřadu. Náhodného chodce přitlačil ke zdi a ten na místě zemřel.

Slovenská policie v sobotu vznesla obvinění proti 52letému řidiči pro trestný čin  obecného ohrožení.

Autobus vezl desetileté děti ze základní a mateřské školy z Ropic u Třince, jejich rodiče a učitele ze školního výletu. "Na místo dorazil soudní znalec v oboru dopravy, který zajistí stopy," doplnil v pátek v noci Mahút s tím, že podrobnosti o příčinách nehody budou známy možná až v pondělí. Autobus patřil společnosti VeGe bus z Bystřice, její zástupce se zatím nepodařilo zkontaktovat.

"Když jsem se o té tragédii dozvěděl, okamžitě jsem jel na místo. Snažili jsme se zkoordinovat další postup. Většina dětí už je doma, v nemocnici zůstalo hospitalizováno 7 osob, z toho jedno dítě," řekla starosta města Jan Bazgier. Potvrdil, že žena, která zemřela, byla učitelka.

"Je to pro nás velmi tragická událost, zvláště když jejími účastníky byly děti," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám