Hlavní obsah

Riceová: do 90 dní dáme Palestincům 40 mil. USD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v pondělí slíbila palestinskému vedení okamžitou pomoc 40 miliónů dolarů (asi 1 mld. Kč) splatnou v příštích devadesáti dnech. Zároveň řekla, že má v úmyslu jmenovat "bezpečnostního koordinátora." Ten by měl dohlížet na reformu palestinských ozbrojených sil.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Na společné tiskové konferenci s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem šéfka americké diplomacie sdělila, že USA budou v řešení izraelsko-palestinské otázky velmi aktivní. Do oblasti chce americká ministryně vyslat monitorovací skupiny dohlížející na vývoj situace.

Abbás iniciativu Washingtonu přivítal a znovu vyzval Izrael, aby se do mírového úsilí zapojil. Vyslovil rovněž naději, že setkání na egyptské půdě s Arielem Šaronem posunu celou záležitost kupředu. [celá zpráva]

Americký prezident George W. Bush v poselství o stavu unie před několika dny slíbil, že požádá Kongres o 350 miliónů dolarů (asi 8,7 mld. Kč) pro palestinskou samosprávu na politickou reformu a reformu bezpečnostních sil. Část sumy by měla být vynaložena rovněž na "vytvoření pracovních sil a výstavbu infrastruktury".

Reklama

Související témata:

Související články

Šaron a Abbás se sejdou v Egyptě

Izraelský premiér Ariel Šaron a palestinský premiér Mahmúd Abbás souhlasili s tím, že se sejdou příští týden v Egyptě. Informaci přinesly ve středu světové...

Výběr článků

Načítám