Hlavní obsah

Řetězec Baumax nabízel chatku s názvem Mauthausen

Právo, DPA, řík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakousko má nechutný skandál - obchodní řetězec Baumax nabízel ve svém katalogu na rok 2005 zahradní chatku nesoucí jméno bývalého koncentračního tábora Mauthausen.

Článek

V této obci u Lince nacisté od roku 1938 do konce války zavraždili na sto tisíc lidí včetně mnoha Čechů. Ministerstvo vnitra ve Vídni komentovalo čin řetězce jako "velmi nechutnou záležitost" a upozornilo, že se tak stalo v roce blížícího se 60. výročí osvobození Mauthausenu.

Vedení podniku přitom nedovedlo sdělit, jak došlo k pojmenování chatky, která už byla mezitím přejmenována na Freistadt, napsaly v úterý noviny Salzburger Nachrichten (SN). Jeden ze zaměstnanců firmy listu řekl, že chatka odpovídá poptávce lidí po stylu ze 40. let.

Mluvčí Baumaxu Monika Vogelgruberová poznamenala, že "jméno do katalogu nějak vklouzlo" a že je to "hrozné faux pas".

Řekla, že katalogy nebudou zničeny, ani jméno Mauthausen nebude přelepeno, ale "u výdeje katalogů bude cedulka s upozorněním na problém".

Vzápětí podnik oznámil, že "mezi zaměstnanci provádí intenzívní historické objasnění, aby si lidé uvědomili, s čím je Mauthausen spojen". Vyslovil "hluboké politování" nad záležitostí a slíbil finanční podporu památníku v bývalém koncentračním táboře.

Skandál odhalil jistý Gerold Gruber ze Salcburku, který s kolegou protestoval na informacích v pobočce Baumaxu v Bergheimu proti znevažujícímu názvu chatky. Zároveň chtěli od pracovníků pobočky vědět, co to má znamenat: "Mladý muž nám s úsměvem odpověděl, že to je plynový domek."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám