Hlavní obsah

Reportér Novinek u Pásma Gazy: Dramatické situace střídá snaha o normální život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael

Jen dvě hodiny po dopadu rakety odpálené z Pásma Gazy teroristy z organizace Hamás stačily, aby ve městě Ašdod zůstalo po útoku jen pár znatelných stop. Izraelci stihli vše uklidit – vraky aut, sutiny a další trosky. Situaci na místě, na dohled Pásma Gazy, sleduje reportér Novinek.

Reportér Novinek v Izraeli: Iron Dome zlikvidoval několik palestinských raket nad městem Aškelon, jedna však uniklaVideo: exkluzivně pro Novinky.cz, Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Podle reportéra Novinek nebylo možné se do Ašdodu dostat dřív. Na ulicích už bylo vidět třeba jen poničené zábradlí. „Jinak vše bylo uklizené s neuvěřitelnou rychlostí,“ hlásil reportér z místa.

Místní se ale i přes hrozivé události z posledních dní snaží dál žít běžným životem. „Mluvil jsem se ženou, která pomáhala na ulici s úklidem. Zametala a pak pokračovala na nákup, aby měla co jíst,“ říká reportér.

Podle něj obyvatelé pokračují dál a jsou rádi, že přežili. „Život pro ně jde dál, v tomhle jsou Izraelci neuvěřitelně silní,“ zmínil.

Zatímco obyčejní lidé se snaží přežít, příslušníci armády, které reportér oslovil, jsou šokovaní a znepokojení z toho, jak mohlo k útoku Hamásu vůbec dojít.

„Jak je možné, že Hamás podnikl tak sofistikovaný útok? Museli zřejmě trénovat v tunelech. Vnikli pár kilometrů do vnitrozemí, zabíjeli, vzali rukojmí, mezi nimi i starší lidi a děti, a zpět se se stáhli do Gazy. Takovou taktiku dosud nepředvedli,“ líčil reportér otázky oslovených vojenských důstojníků.

Později odpoledne středoevropského času se reportér přemístil na poslední kontrolní stanoviště, pár kilometrů na dohled Pásma Gazy.

„Létají tady stíhačky, které shazují rakety, v Gaze to vybuchuje, jsou vidět vrtulníky,“ popsal situaci.

Vojáci každého kontrolují, a když se prokázal jako novinář z Česka, jeden byl svolný ke krátkému rozhovoru. Ten ale přerušil další z nekonečné řady raketových útoků z Gazy. Museli se skrýt vleže u země.

„Nebudeme brát zajatce, zašlapeme Hamás do země,“ stihl mu říct izraelský voják.

Reklama

Výběr článků

Načítám