Hlavní obsah

Reportér dojednal výměnu zajatců mezi Hizballáhem a Izraelem

Právo, vpl

Seymour Hersh (81), americká novinářská legenda, prozradil, že se v roce 2003 nechal zlákat k pozoruhodné spolupráci se Spolkovou zpravodajskou službou (BND), německou zahraniční špionáží. Ve svém posledním vydání to napsal týdeník Focus.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

Na výslovnou prosbu Augusta Hanninga (72), tehdejšího šéfa BND, navázal novinář v Libanonu spojení s Hasanem Nasralláhem (58), mužem číslo jedna šíitských milicí Hizballáh. Stalo se tak kvůli výměně, která se odehrála v lednu 2004 a kterou režírovala BND.

Izrael propustil z vězení 400 zadržovaných Palestinců, 23 Libanonců, pět Syřanů a Němce bojujícího na straně Palestinců. Za ně dostal obchodníka Elhanana Tannenbauma (72) zajatého v roce 2000 a tělesné ostatky tří izraelských vojáků padlých v Libanonu.

Hersh, jenž odhalil masakr vietnamských civilistů ve vesnici My-Lai v březnu 1968 a v roce 2004 skandál s mučením v irácké věznici Abú Ghrajb, to vylíčil ve své nové knize Reportér. Hanning potvrdil Focusu „čtyři až pět schůzek s velmi dobře informovaným novinářem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám