Hlavní obsah

Rekordní maďarský jackpot opět nepadl

Novinky, Ivan Vilček (Maďarsko)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAJKA

Ani v sobotním losování výherních čísel v maďarské sázkové hře Lottó nebyl rekordní jackpot pokořen. Jeho výše dosahovala již neuvěřitelných 3,5 miliardy forintů (asi 450 miliónů korun), což je evropský rekord. Jackpot nepadl už 31 týdnů a nyní se ještě zvýší. Sázková horečka v Maďarsku pokračuje.

Foto: Klicperovo divadlo (Tomáš Zeman, Patrik Borecký)

Jiří Zapletal (dr. Zvonek Burke) - foto ze zkoušek

Článek

Ze směnárny v maďarské obci Rajka vychází trojice mužů a mluví mezi sebou česky. Jindy bych předpokládal, že jsou na služební cestě, nebo za nákupy, ale v těchto dnech je mi vše jasné: přijeli si podat tikety na místní sázkovou hru Lottó.

Dovídám se, že tři Češi neváhali a jedou přes 200 kilometrů, aby si vsadili.

Sázející Češi: rozdělíme se

"Jsme tady poprvé. O možnosti výhry tři a půl miliardy forintů jsme se dozvěděli z novin. Složili jsme se na benzín a jeli," řekl Právu David Jaroš z Chrudimi. Jeho starší přítel z Hradce Králové se zajímá, kde a jak se vlastně Lottó podává.

Ani po mém vysvětlení a upozornění, že k hlavní výhře musí uhodnout pět správných čísel z devadesáti a existuje až 44 miliónů různých kombinací, neztrácí dobrou náladu. "Každý si podáme svůj tiket. Pokud vyhraje ten druhý, snad se rozdělí. Vždyť se hraje o 450 miliónů korun českých," směje se David.

Rajka zažívá invazi Slováků

Před poštou v Rajce parkují dva vozy ze Slovenska. "Přijel jsem až ze Žiliny. Měl jsem nějaké vyřizování v Bratislavě a sem je to kousek. Protože jsem slyšel o rekordní výhře, zkusil jsem štěstí. Podal jsem čtyři tikety za 600 forintů a můžu vyhrát tři a půl miliardy," usmívá se řidič. V obci zažívají doslova invazi Slováků. Lottó se podává také v nedaleké trafice a za dvacet minut jsem zde napočítal 15 automobilů se slovenskými poznávacími značkami.

"Kdysi jsme jezdili do Maďarska nakupovat, teď sem jezdíme pro miliardy," žertuje Ivan Slávik z Bratislavy. "Mám jasno, co s penězi udělám, kdyby se na mě usmálo štěstí. Koupím domek a rodina je taky dost velká, takže nebude problém je utratit," dodává.

Prodavačka už hovoří slovensky

Do trafiky vcházím těsně za dvěma ženami z Bratislavy, které neumějí ani slovo maďarsky. "Prosím vás, kolik čísel se vlastně vyplňuje?" informuje se jedna z nich u prodavačky. Už se nadechnu, že budu tlumočit, když prodavačka ochotně odpoví slovensky "päť".

Ptám se jí, zda umí slovensky. "Ne, ale za těch několik týdnů, co tady mám víc slovenských zákazníků než maďarských, jsem se něco slovensky naučila. Pokud toto sázkové šílenství vydrží ještě několik týdnů, budu hovořit slovensky celkem obstojně," říká paní Brigita.

Dvě ženy mezitím vyplní tikety, zaplatí a při odchodu mi prozradí, že jsou kolegyně a jely přímo z práce. "Naši kolegové jezdí tipovat do Maďarska už několik týdnů. My jsem se jim vysmívaly, že podobnému davovému šílenství nepodlehneme, a vidíte, už jsme tady taky," říká paní Eva.

Pro Maďary je tiket drahý

Na první pohled se zdá, že domácí zůstávají stranou sázkové horečky. "To je jen zdání. Mladí hrají každý týden. Ale to víte, pro nás starší je tiket za 150 forintů příliš drahý," prozradila Erzsébet Gulyásová.

Pod dojmem toho, co jsem zažil v obci Rajka, mě vůbec nepřekvapuje, když celník na maďarsko-slovenské hranici ani nechce pas, jen řekne: "Tak co? Podal jste si Lottó?" Připadám si, že projíždím nějakou zvláštní hranici, kde neplatí cestovní doklady, ale vyplněný sázkový tiket.

Reklama

Výběr článků

Načítám