Hlavní obsah

CIA přiznala chybu v případě Bushových výroků o Iráku a uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) George Tenet v pátek přiznal, že jeho úřad pochybil, když schválil projev prezidenta George Bushe, který v lednovém poselství o stavu Unie prohlásil, že Irák usiloval o koupi uranu v několika afrických zemích. S odvoláním na agenturu Reuters o tom informuje ČTK.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Jsem odpovědný za proces schválení (projevu) v mé agentuře," sdělil Tenet v prohlášení. Reagoval tak na páteční sdělení Bushe a jeho poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Condoleezzy Riceové, že CIA v plném rozsahu a v doslovném znění příslušnou pasáž prezidentovy zprávy o stavu unie schválila.

Americké televizní stanice přitom informovaly, že CIA kontrolovala fakta projevu a údajně upozornila oddělení pro otázky národní bezpečnosti v Bílém domě na to, že důkazy o připravovaných iráckých obchodech s Afrikou nejsou dostatečně podloženy. Bush v pátek v ugandské Kampale zopakoval, že je přesvědčen o tom, že bylo správné jít do války proti Saddámu Husajnovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám