Hlavní obsah

Řecká policie zachránila téměř stovku nahých a promrzlých migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řečtí pohraničníci a členové pohraniční agentury Evropské unie Frontex objevili 92 nahých, promrzlých a zraněných migrantů na břehu řeky Evros na severovýchodní hranici s Tureckem, napsal server deníku Ekathimerini.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migranti u řeky Evros na řecko-turecké hranici

Článek

Migranti „byli opuštěni, zcela nazí a bez jakéhokoli vybavení“, uvedly řecké úřady. Z jejich výslechu vyplývá, že muži překonali řeku na gumových člunech z Turecka. Nebylo však jasné, jak a proč přišli o oblečení.

„Turecko nadále otevřeně využívá migranty, porušuje lidská práva, porušuje mezinárodní právo. Zatímco Řecko účinně chrání své hranice a projevuje úctu k lidskému životu, Turecko nadále ignoruje nejen mezinárodní právo, ale také základní lidské chování,“ uvedlo řecké ministerstvo pro migraci.

Ministr pro migraci Notis Mitarakis na Twitteru uvedl, že turecké zacházení s migranty je „ostudou civilizace“. Atény podle něj očekávají, že Ankara incident vyšetří. Turecké úřady se k věci nevyjádřily.

Řecko bylo v letech 2015 a 2016 v první linii evropské migrační krize, kdy do země přišlo přibližně milion uprchlíků prchajících před válkou a chudobou v Sýrii, Iráku a Afghánistánu, převážně přes Turecko. Od té doby se počet příchozích snížil. Řecké úřady však uvedly, že v poslední době zaznamenaly nárůst pokusů o přechod přes tureckou pozemní hranici a řecké ostrovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám