Hlavní obsah

Řecká pobřežní hlídka střílela u Rhodu na tureckou nákladní loď

– Atény/Istanbul

Řecká pobřežní hlídka se v pondělí pokusila zastavit u ostrova Rhodos tureckou nákladní loď, na kterou úřady dostaly anonymní udání, že převáží drogy. Kapitán lodi ale odmítl uposlechnout, a to i navzdory varovným výstřelům. Turecké ministerstvo zahraničí incident ostře odsoudilo.

Foto: Kenan Gurbuz, Reuters

Tureckou nákladní loď M/V ACT eskortuje turecká pobřežní stráž do přístavu Marmaris poté, co na nákladní loď střílela řecká pobřežní stráž.

Článek

Podle tureckých sdělovacích prostředků velitel plavidla sdělil, že na trupu lodi je po palbě několik průstřelů, které ale neohrozily její další plavbu do blízkého tureckého přístavu. Nikdo nebyl při střelbě zraněn.

Řecká hlídka, která se neúspěšně pokusila přimět tureckou posádku, aby se podrobila kontrole, plula za tureckou lodí jen k hranici tureckých výsostných vod. Řecká strana o incidentu informovala tureckou, která vyslala k nákladnímu plavidlu vlastní pobřežní stráž.

Turecké ministerstvo zahraničí později označilo řecký zásah za naprosto nepřiměřený. „Neexistuje ospravedlnění pro střelbu na neozbrojenou obchodní loď, převážející náklad mezi dvěma tureckými přístavy. Naší jedinou útěchou je, že nikdo nebyl zabit nebo zraněn,” uvedlo v prohlášení.

Řecké a turecké námořní hranice se kvůli blízkosti řeckých ostrovů u západního pobřeží Turecka na mnoha místech prolínají. Jsou předmětem častých sporů ohledně toho, pod čí úřední pravomoc ta či ona plující loď právě spadá, i když turecké lodě mají své stanovené koridory.

Reklama

Výběr článků

Načítám