Hlavní obsah

Rebelové v Kyrgyzstánu se mezi sebou bijí o moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Několik dnů po svržení kyrgyzského prezidenta Askara Akajeva se v zemi rozhořel mocenský boj mezi členy nového vedení země. Šéf bezpečnostních úřadů Felix Kulov tvrdí, že moc má nově zvolený parlament. Dosazený prezident a premiér Kurmanbek Bakijev tvrdí, že u moci se starý parlament, který ho v pátek pověřil řízením země.

Článek

Volební komise v neděli rozhodla, že nedávné volby byly legitimní a nová sněmovna se tak může sejít. Komise tak zrušila rozhodnutí nejvyššího soudu, který výsledky prohlásil za neplatné - údajně zmanipulované volby přitom vedly k nepokojům a čtvrtečnímu převratu v zemi a převzetí moci opozicí. Podle volební komise ale nemá toto rozhodnutí sílu zákona.

Potvrzení nových poslanců, většinou příznivců svrženého prezidenta Askara Akajeva patrně svědčí o rozkolu mezi novým vedením země.

Jeden ze dvou hlavních opozičních vůdců Felix Kulov, který kontroluje silová ministerstva, v neděli na základě rozhodnutí volební komise vyzval starý parlament k odstoupení. Starý parlament přitom svrhl bývalého prezidenta Askara Akajeva (který také tvrdí, že je stále u moci) a dočasným prezidentem zvolil Kurmanbeka Bakijeva. 

Kulov nejprve pohrozil, že nechá zatknout každého poslance starého parlamentu, který by se odmítl rozhodnutí komise podřídit. Pak se za svůj výrok omluvil, byl prý příliš unaven.

Prostesty proti novému prezidentovi

Asi 700 demonstrantů protestovalo v Akajevově rodišti Keminu proti Bakijevově jmenování. Přibližně stovka z nich zablokovala hlavní silnici vedoucí z Keminu do Biškeku. Kemin leží asi 80 kilometrů od metropole.

Do Biškeku v neděli dorazil jako zprostředkovatel generální tajemník Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Ján Kubiš. Ten již podobnou úlohu plnil během nedávné politické krize na Ukrajině.

Opozice v pátek ustavila přechodnou vládu, v jejímž čele stojí rovněž stojí Bakijev. Ještě starý parlament pak v sobotu vypsal na 26. června prezidentské volby. Svržený prezident Akajev, který však tvrdí, že neodstoupil, dostal azyl v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám