Hlavní obsah

Razie v Německu na majetek jednoho z nejbohatších Rusů a přítele Putina Usmanova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Německá policie podnikla ve středu rozsáhlou razii ve vile ruského miliardáře Ališera Usmanova u jezera Tegernsee nedaleko Mnichova, píše server týdeníku Der Spiegel. Zásah je dáván do souvislosti s podezřením na praní špinavých peněz a daňové úniky ve výši 555 milionů eur.

Foto: Profimedia.cz

Ališer Usmanov

Článek

Usmanov je jedním z nejbohatších Rusů a je považován za přítele ruského prezidenta Vladimira Putina. Policisté měsíce sbírali informace a nynější domovní prohlídky by měly získat důkazy. Na akci je nasazeno 250 policistů a prohledává se nejen miliardářova vila u jezera Tegernsee, ale také další nemovitosti. Celkem se prohledalo 24 objektů.

Poté, co začala ruská invaze na Ukrajinu, byl Usmanov zařazen na sankční seznam Evropské unie. V současnosti je v zahraničí, bezpečnostní kruhy se domnívají, že je v Uzbekistánu. Během několika posledních měsíců sestavili vyšetřovatelé z oddělení pro závažnou a organizovanou trestnou činnost téměř 100 podezření na praní špinavých peněz, která se údajně týkají Usmanovových transakcí.

Podle informací Spieglu se Usmanov v letech 2014 až 2022 údajně vyhnul placení daně z příjmu a darovací daně. Výsledná částka je astronomická – 555 milionů eur. Úřady považují miliardáře za německého daňového poplatníka, protože od roku 2014 měl Usmanov pobývat převážně u jezera Tegernsee. Občas byl také vidět v mnichovské luxusní čtvrti Bogenhausen.

Dokumenty Panama Papers uvádějí, že podnikatel mohl utajit značný majetek a kapitálové zisky pomocí složitých offshorových společností. Usmanov má být údajně spolumajitelem společnosti se sídlem na Britských Panenských ostrovech. V roce 2014 zřejmě část podílu v této společnosti v hodnotě přes miliardu eur převzali další podnikatelé. Usmanov za to možná musel zaplatit německému daňovému úřadu stovky milionů eur na darovací dani. Není jasné, zda byla tato platba provedena.

Reklama

Výběr článků

Načítám