Hlavní obsah

Rath jednal se saúdským králem o spolupráci

Novinky, Václav Pergl (Rijád)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Zatímco čeští zdravotníci se chystají 24. února demonstrovat proti ministru zdravotnictví Davidu Rathovi, on se snaží sehnat peníze pro české zdravotnictví v Saúdské Arábii, kde je od soboty na oficiální návštěvě. Ratha přijal i král Saúdské Arábie Abdullah.

Článek

"Saúdská Arábie je jednou z nejbohatších zemí světa. Možnost investic do zdravotnictví v ČR je velká," řekl Právu v neděli Rath.

"V českých lázních se léčí ročně asi pět tisíc Saúdů, a mohlo by to být až čtyřikrát víc," řekl Rath s tím, že největší zájem je o léčbu pohybového aparátu a obezity, ale spolupráce by se mohla rozvíjet i v dalších oblastech zdravotnictví.

Rath proto doprovází i skupina ředitelů českých lázní a bysnysmenů. Saúdská Arábie totiž staví sto nemocnic a české firmy by se mohly na jejich vybavení podílet. Saúdové mají rovněž zájem o spolupráci lékařských fakult a vyškolené rehabilitační týmy, které by v Saúdské Arábie mohly třeba jeden rok pracovat.

"Saúdové by se mohli finančně podílet na přípravě týmu i na investici do některých rehabilitačních klinik v ČR," uvedl Rath.

Že má české zdravotnictví, zejména lázeňství v Saúdské Arábii dobrý zvuk, svědčí i "mimořádná čest" které se Rathovi dostalo. Po Václavu Havlovi byl teprve druhým politikem České republiky, kterého přijal saúdský král Abdullah, ač to původně nebylo v plánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám