Hlavní obsah

Rakouský prezident chce pomoct Ukrajině s odminováním. U partají ale narazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rakousku se rozhořel spor mezi prezidentem Alexanderem Van der Bellenem a vládou o to, zda má vojensky neutrální země pomoct s odstraňováním min na Ukrajině. Hlava státu je pro, podpořily ji však jen menší strany. Vyslání odminovací jednotky naopak odmítli lidovecký kancléř Karl Nehammer i ministryně obrany Klaudia Tannerová.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen

Článek

„Nechápu, proč spolková vláda v otázce odminování ještě stále váhá. Podpora s odminováním civilních oblastí jako obytné domy, školy, školky nebo zemědělské oblasti určitě není v rozporu s rakouskou neutralitou, ale je humanitární záležitostí,“ apeloval dle webu listu Kurier Van der Bellen, který je vrchním velitelem rakouských ozbrojených sil.

Kancléř: Cena je příliš vysoká

Myšlenku vyslání rakouského odminovacího týmu na Ukrajinu ale odmítl kancléř Karl Nehammer z Rakouské lidové strany (ÖVP). „Žádný rakouský voják v rámci takové mise nevkročí na ukrajinskou půdu, dokud půjde o válečnou zónu. Pokud pošlete rakouské vojáky do válečné zóny, riskujete, že se nevrátí živí. Cena je příliš vysoká,“ vzkázal Nehammer podle webu listu Kronen Zeitung.

Ministryně obrany Klaudia Tannerová z téže partaje zase vzkázala, že na Ukrajině „nelze rozlišovat mezi humanitárním a vojenským odminováním“. A dodala, že potřebná technika stejně není k dispozici, protože se v současnosti používá na západním Balkáně. Širší celoevropskou odminovací iniciativu by prý ale Vídeň finančně podpořila.

Zelenskyj žádal Vídeň o pomoc

Ostře proti prezidentovu návrhu se postavila i opoziční populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). „Van der Bellen se pouští na nebezpečný politický tenký led, když míní, že rakouští vojáci by mohli likvidovat miny na Ukrajině,“ řekl lídr strany Herbert Kickl.

Foto: Reuters

Ukrajinští ženisté hledají miny ve Svjatohirsku

Sociálnědemokratická SPÖ zatím svůj postoj k ožehavému tématu nedala najevo, Van der Bellena tak zatím v této otázce otevřeně podpořily jen dvě menší strany - vládní Zelení a liberální uskupení NEOS, podotkl web Exxpress.

Názor, že pomoc s odminováním je ústavně v pořádku díky rozhodnutí EU podpořit odstraňování min na Ukrajině, nedávno podle stanice ORF vyjádřil rakouský expert na mezinárodní právo Ralph Janik. Pomoc prý není v rozporu s neutralitou Vídně.

Rakouská armáda má přitom na odminování mimořádně dobrou techniku i vycvičené lidi, poznamenal web listu Kronen Zeitung. Van der Bellena žádal o pomoc s odminováním jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj, když počátkem února navštívil Kyjev.

Rakouský prezident přijel na návštěvu Kyjeva, aby Ukrajině vyjádřil podporu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám