Hlavní obsah

Rakouský expert: stárnoucí Evropu zachrání jen imigranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALPBACH

Pouze přistěhovalci mohou zastavit rychlé stárnutí Evropy. S tímto tvrzením vystoupil ve středu rakouský demograf Rainer Münz na politicko-ekonomickém fóru v rakouském Alpbachu. Propopulační politika nedosáhla zamýšlených výsledků, takže nyní evropským zemím nezbývá, než se pokusit přilákat určité skupiny imigrantů.

Článek

Münz varoval, že všechny studie vývoje populace pro následujících padesát let ukazují, že průmyslové společnosti včetně Evropské unie prudce zestárnou a počet jejich příslušníků se sníží. Jedinou výjimkou jsou Spojené státy, které čeká mírný nárůst počtu lidí, a to i v případě, že by se příliv přistěhovalců do USA zcela zastavil.

Evropa imigranty neláká

Naproti tomu Evropa není pro imigranty lákavou destinací. Příčinou její nízké atraktivity je negativní postoj vůči přistěhovalcům, kteří jsou v očích politiků i veřejnosti stereotypně spojováni s chudobou a sociální i náboženskou nepřizpůsobivostí.

Přistěhovalci nedostanou práci

Podle rakouské poslankyně Evropského parlamentu Ursuly Stenzelové způsobuje v Evropě napětí zejména skutečnost, že státy přistěhovalcům brání získat práci a naopak je nutí žít ze sociálních dávek. V USA je tomu zcela naopak, od imigrantů se očekává, že začnou co nejdříve pracovat a najdou si tak místo v nové společnosti.

Výsledkem rakouského postoje vůči imigrantům je podle Stenzelové až 60 tisíc ilegálních imigrantů, kteří v zemi vytvářejí "moderní trh s otroky", když pracují ilegálně za nízkou mzdu a bez jakýchkoli sociálních jistot.

Rakouská populace vymírá

Rakouský statistický úřad ve Vídni zveřejnil výsledky demografického průzkumu, podle nichž porodnost v zemi za posledních 40 let klesla o 42 procent. V roce 1963 byl průměrný počet dětí připadajících na ženu v plodném období života 2,82, zatímco v roce 2000 to bylo již jen 1,34 dítěte.

Anketa

Měly by evropské země začít lákat přistěhovalce?
ano, jinak budeme za čas světadílem důchodců
47,2 %
ne, demografové zbytečně přehánějí
52,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám