Hlavní obsah

Rakousko: katolický kněz čelí podezření ze zneužití 20 hochů

Právo, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Z opakovaného sexuálního obtěžování a zneužívání nezletilých ministrantů a žáků klášterní školy je podezřelý šedesátiletý katolický kněz z rakouského kláštera Geras v oblasti Waldviertel nedaleko českých hranic.

Foto: archív produkce muzikálu

Jen počkej, zajíci!

Článek

Kriminální oddělení dolnorakouské policie ho už vyšetřuje kvůli asi dvaceti případům z let 1968 až 2001.

Vyšetřovatel Klaus Preining uvedl, že "duchovní se v zásadě ke všem případům v obvinění přiznal". Podle policisty je kněz belgický občan a podle lékařů je "těžce nemocen".

Proto není ve vyšetřovací vazbě, ale nesmí opustit Rakousko. Kromě trestního stíhání ho čeká trest církevní. Opat klášterní školy Joachim Angerer rozhlasu ORF potvrdil, že o případech bylo vedení ústavu informováno rodiči žáků už loni. "Reagoval jsem okamžitě. Obviněný kněz byl zbaven svého úřadu a byl poslán do domácího vězení. Nyní je v péči lékařů."

Nejstarší případ se odehrál už v roce 1968, série obtěžovaní se pak táhla až do roku 2001. Nebýt jednoho z postižených, který je nyní už dospělý a který aféru loni v létě odhalil, veřejnost by nic nevěděla.

Duchovní se již jednou léčil

Uváděný počet dvacet případů ale nemusí být konečný. Kriminalisté ještě hledají další oběti. Rakouský deník Kurier napsal, že to totiž není poprvé, kdy se sexuální problémy tohoto kněze, jehož jméno ani iniciály úřady nezveřejnily, dostaly v katolické církvi na přetřes.

Předtím ale zjevně vždy vše skončilo pod pokličkou. List poznamenal, že kněz byl již jednou odvolán, podrobil se speciálnímu léčení a poté byl opět poslán působit jako duchovní do farnosti, jejíž věřící o záležitosti dodnes nic nevědí. Loni na podzim jim bylo sděleno, že kněz "náhle onemocněl a dosud se nevrátil z nemocnice". 

Média připomínají, že před dvěma lety byl v Riedu odsouzen katolický farář na dva roky a k pokutě za sexuální obtěžování sedmi ministrantů. Největším rakouským skandálem byl zatím koncem 90. let oznámený případ Hollabrun - šlo o zneužívání chlapců loni zemřelým Hansem Groerem. Ten byl kvůli kauze baven své funkce arcibiskupa a pod tlakem Vatikánu odešel do ústraní. Vinu ale nikdy nepřiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám