Hlavní obsah

Rakouská vláda čelí ústavní žalobě. Podaly ji děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina dvanácti rakouských dětí ve věku pět až 16 let podala ústavní žalobu na vládu kancléře Karla Nehammera, kterou viní z toho, že nepodniká dostatečné kroky na ochranu klimatu a ohrožuje tak budoucnost mladé generace. Stěžovatelé se odvolávají na fakt, že i děti mají svá práva, což je zakotveno v rakouské ústavě.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Protest Fridays for Future ve Vídni (snímek z 27. září 2019)

Článek

V prohlášení, které autoři žaloby zveřejnili ve Vídni, se uvádí, že rakouský zákon na ochranu klimatu z roku 2011 je „téměř bezzubý“, porušuje práva dětí a nevede k omezování škodlivých emisí v ovzduší.

„Není schopen ochránit děti před následky klimatické krize, která ohrožuje lidské životy. Proto je zákon protiústavní,“ argumentují signatáři žaloby. Zastupuje je právnička Michale Krömerová a mezinárodní iniciativa Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová.

„My děti a mládež už nechceme přihlížet, jak politici poškozují naši budoucnost. Jdeme k soudu, protože tak jako naši rodiče máme i my právo na svět, v němž můžeme bezpečně a šťastně žít,“ řekla 14letá Smilla, jedna ze stěžovatelek.

Nejvyšší správní soud zrušil část verdiktu o klimatické žalobě

Domácí

Reklama

Související témata:
Ústavní žaloba

Výběr článků

Načítám