Hlavní obsah

Rakouská velká koalice míří k rozpadu

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Velká koalice rakouských sociálních demokratů (SPÖ) kancléře Alfreda Gusenbauera a lidovců vicekancléře Wilhelma Molterera (ÖVP), která trvá teprve od loňského ledna, je vážně ohrožena. Podle některých komentátorů země dokonce spěje k předčasným volbám.

Foto: Herbert Neubauer , Reuters

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer

Článek

Obě strany, jež byly ke společné existenci v kabinetu "odsouzeny“ patovým volebním výsledkem z podzimu 2006, jsou odvěkými rivaly a jejich vzájemné špičkování patří ke koloritu rakouské politické scény.

V minulých dnech se ale napětí mezi nimi vyhrotilo do krajnosti, když SPÖ podpořila záměr opozičních stran v čele se Zelenými vytvořit parlamentní vyšetřovací výbor, jenž se má zabývat nejnovějším skandálem kolem ministerstva vnitra vedeném již osm let lidovci.

Aféru spustil bývalý šéf kriminální policie Herwig Haidinger, který se chtěl zřejmě pomstít za své propuštění a vyřkl na adresu ministerstvo vnitra závažná obvinění. Vysocí úředníci na ministerstvu za ÖVP se prý v roce 2006 pokoušeli zatajit přehmaty při pátrání po unesené dívce Natasche Kampuschové. Kromě toho údajně požadovali na policii, aby dokumenty z vyšetřování případu odborářské banky BAWAG ohrožené bankrotem zaslali nejprve do centrály ÖVP a poskytli tak lidovcům "municí“ pro předvolební boj s tehdy opoziční SPÖ.

Šéf parlamentní frakce SPÖ Josef Cap zdůraznil, že jeho strana na mimořádném zasedání Národní rady (sněmovny) v pondělí 3. března ustavení vyšetřovacího výboru rozhodně podpoří, protože - jak dodal - otázky související se skandálem "dosud nebyly řádně zodpovězeny“.

SPÖ porušila koaliční smlouvu

Lidovci se cítí ohroženi a proti nasazení parlamentního výboru protestují. Tvrdí, že k vyšetření obvinění vznesených Haidingerem stačí vlastní nástroje ministerstva vnitra a že není nutné vyvolávat politickou aféru. Avizovaný souhlas SPÖ s vytvořením parlamentního výboru považuje ÖVP za "porušení koaliční smlouvy“, v níž se obě strany zavázaly, že v Národní radě nebudou hlasovat proti sobě.

Po posledním zasedání vlády již Gusenbauer a Molterer nedokázali ani společně vystoupit před novináře, což rakouská veřejnost považují za další signál, že situace je vážná. Komentátoři si přitom poukazují na fakt, že Rakousko má za sebou velmi úspěšný rok, kdy ekonomika nabrala dech, dále klesla již tak nízká nezaměstnanost a snížila se inflace. K rozpadu koalice tedy vlastně není jiný důvod než politické hašteření.

I když z posledních prohlášení špiček SPÖ a ÖVP mezitím vymizely silácké dodatky o odchodu z vlády, nestojí prý již otázka tak, zda se předčasné volby uskuteční, ale kdy. Obě strany podle médií už jen čekají na vhodnou chvíli.

Reklama

Výběr článků

Načítám