Hlavní obsah

Raketoplán Atlantis se z posledního letu vrátí o den později

– Houston

Návrat raketoplánu Atlantis na Zemi byl o jeden den odložen. Ve vesmíru tak při vůbec posledním letu zůstane do 21. července, informoval manažer NASA LeRoy Cain. Je potřeba více času na vybalení a uspořádání dovezeného vybavení a seřízení různých systémů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Článek

Přistání raketoplánu na Mys Canaveral by se mělo uskutečnit 21. července v 6:00 místního času (12:00 SELČ). Předchozí termín připadal na výročí prvního přistání na Měsíci, které se uskutečnilo 20. července 1969.

V neděli se raketoplán Atlantis se čtyřčlennou posádkou spojil s ISS. Šlo o poslední spojení raketoplánu s ISS a celkově to bylo 46. spojení raketoplánu s vesmírnou stanicí.

Hlavním úkolem poslední, 135. mise raketoplánů bylo dopravit na ISS kolem pěti tun materiálu a zásob na celý následující rok a odvézt odpad.

Deset astronautů nyní stráví celý týden převážně vykládkou zásob.

Spojené státy končí s projektem raketoplánů po 30 letech kvůli vysokým nákladům provozu. Nahradit je mají vesmírné lodě Orion, které ale budou v provozu nejdříve v roce 2015. Do té doby budou USA a další země dopravovat své astronauty k ISS ruskými Sojuzy.

Foto: ČTK

Raketoplán

Raketoplán je opakovaně použitelná vesmírná loď. Je vysoký asi 56 metrů a váží kolem 2000 tun, vzlétá podobně jako raketa, kolmo vzhůru. Asi po dvou minutách jsou přídavné motory odhozeny a na padáku se snesou k Zemi, aby mohly být znovu použity. Po vyčerpání pohonných hmot z přídavné nádrže je tato odhozena a shoří v atmosféře. Zpět na Zemi přistává raketoplán klouzavým pohybem jako letadlo.

Hlavní částí raketoplánu je tzv. družicový stupeň (orbiter) ve tvaru letadla, který má vpředu kabinu pro posádku a vzadu nákladový prostor. Orbiter je při startu uchycen na vnější nádrži s kapalným vodíkem a kyslíkem, jimiž jsou poháněny tři hlavní motory. Po stranách nádrže jsou dva pomocné válcovité raketové motory na pevné palivo.

    zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám