Hlavní obsah

Putin se obává atentátu, jezdí jen opancéřovaným vlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se zjevně obává atentátu. Poslední měsíce se vyhýbá létání a cestuje výhradně obrněným vlakem, píše server týdeníku Focus s odkazem na platformu Dossier Center.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Letadlo lze totiž lokalizovat a sestřelit, proto Vladimir Putin dává přednost cestování ve speciálním obrněném vlaku, píše Focus. Z vnějšku se od ostatních ruských odlišuje pouze kryty antén.

Červeno-stříbrnou barvu má stejnou jako běžné ruské dálkové vlaky.

Putinův vlak má speciální pancéřování, spací vůz, pracovnu pro prezidenta a také vagon určený jen pro utajovanou komunikaci.

O dodávce rakety Buk, která sestřelila malajsijské letadlo, zřejmě rozhodl sám Putin

Evropa

Speciální vlak je určen pro dvě osoby, a to prezidenta a premiéra Michaila Mišustina. Cesty jsou navrženy tak, aby vlak nikdy nemusel čekat a mohl jet vždy maximální rychlostí.

Jako Kim

Speciální opancéřovaný vlak využívá také severokorejský vůdce Kim Čong-un. Všechny vagony jsou v jednom tónu zelené barvy. Speciálně zabarvená okna propouští světlo, ale chrání prominentní cestující před zvědavými pohledy.

Ačkoli je na vagonech uvedena rychlost 160 km/h, odborníci jsou přesvědčeni, že opancéřovaný kolos severokorejského vůdce takovou rychlost nemůže zvládnout. Vzhledem k hmotnosti se vlak může pohybovat rychlostí maximálně kolem 60 km/h.

Současně s Kim Čong-unovým vlakem vyjíždí i další dvě soupravy, vnějškově k nerozeznání od speciálu. První projíždí trasu a stráž kontroluje místa, kde by mohlo hrozit nebezpečí. Teprve poté v odstupu 20 minut až jedné hodiny jede speciální souprava. Vlak provázejí vrtulníky nebo letadla. Následuje třetí vlak, který přepravuje bezpečnostní pracovníky a komunikační zařízení.

Kim se po měsíci znovu objevil. Připravte se na válku, vyzval

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám