Hlavní obsah

Putin nařídil zabít vrahy diplomatů v Iráku

Právo, DPA, BBC, bh
MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil tajným službám vypátrat, dopadnout a zlikvidovat vrahy pětice ruských diplomatů. Smrt tří z nich ukázala videonahrávka popravy, kterou islamistická skupina Rada mudžáhidů zveřejnila v neděli.

Článek

Jde o vůbec první odvetnou operaci ruských tajných služeb v zahraničí, neboť agenti dosud prováděli cílené likvidace jako odplatu za teroristické akce pouze na území Ruska.

"Prezident nařídil tajným službám, aby použily veškerých metod k vystopování a likvidaci těchto zločinců," citovala agentura Interfax z komuniké, které Kreml vydal po jednání Putina se saúdskoarabským princem Salmánem Abd al-Azízem. "Rusko bude vděčné všem spřáteleným zemím za poskytnutí jakýchkoliv informací, které by k dopadení zločinců vedly," dodal prezidentský úřad.

Šéf tajné služby FSB Nikolaj Patrušev novinářům řekl, že jeho úřad "vyvine veškeré úsilí, aby se zločinci nemohli vyhnout odpovědnosti." O jejich fyzické likvidaci se ale přímo nezmínil.

Podle Sergeje Gončarova, šéfa asociace veteránů elitní jednotky Alfa, je velká šance, že odvetná operace skončí úspěchem. "Rusko má dost specialistů na provedení takové akce a věřím, že by úkol splnili," citoval experta server gazeta.ru.

FSB má s potíráním teroristů zkušenosti

Již v minulosti se FSB podílela na cílené likvidaci hlav teroristických buněk či hnutí odporu. V březnu 2002 otrávila jedem čečenského polního velitele Chattába, o dva roky později zase vyhodila v Kataru do povětří vůz někdejšího viceprezidenta separatistické republiky Ičkerija Zelimchana Jandarbijeva.

Tři ruští diplomati, jejich kuchař a ochrankář byli uneseni v Iráku 3. června. Bodyguarda únosci zastřelili ještě na ulici, ostatní čtyři skupina napojená na al-Kajdá odvezla na neznámé místo a požadovala okamžité stažení ruských vojsk z Čečenska. Když uplynulo ultimátum, diplomaty zavraždila. I když na zveřejněném videu byl záznam pouze tří poprav, předpokládá se, že únos nepřežil ani čtvrtý ze skupiny. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám