Hlavní obsah

První kyperští Turci se po 30 letech podívali na jih ostrova

Novinky, Jan Horák, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIKÓSIE

První stovka kyperských Turků překročila ve středu dopoledne tzv. "zelenou linii", oddělující sever a jih Kypru. Povolení k přechodu linie oddělující tři desítky let tureckou a řeckou část ostrova daly úřady na obou stranách.

Foto: Luboš Hron

Stárek Šimon Schnelly a jeho stárka Adriana Balážová.

Článek

Samozvaná Severokyperská turecká republika, kterou uznává pouze Turecko, již v pondělí oznámila, že její občané smějí ode dneška od 9:00 do 24:00 hodin místního času volně přecházet na jih. Na mimořádném zasedání v úterý večer vláda Kyperské republiky (řecká, mezinárodně uznávaná část) uvedla, že se proti tomuto kroku nebude stavět.

Kyperskoturecký premiér Dervis Eroglu v úterý řekl, že praktická realizace tohoto opatření si zřejmě vyžádá několik dní, protože budou nezbytné určité přípravy. Kyperskoturečtí policisté dnes zjevně váhali, ale jeden z vysoce postavených kyperskotureckých generálů dal v devět hodin s přechodem dělící linie souhlas.

Mluvčí oficiální kyperské vlády Kypros Chrysostomidis uvítal uvolnění přechodu linie, zároveň však konstatoval, že jde o pokus odvést pozornost světa od "přístupu turecké strany k řešení kyperského problému".

Pro přechod hranice je nutná registrace

Kyperští Turci přecházeli do jižní části poté, co se zaregistrovali na řeckokyperském kontrolním stanovišti. Dění na hranici přihlíželi příslušníci vojsk OSN, tzv. modré přilby, kteří střeží linii příměří od roku 1974.

Pokud jde o přechody kyperských Řeků do severní části, mluvčí Kypros Chrysostomidis prohlásil, že "záleží na každém občanovi, aby se rozhodl, jak se chovat vůči okupační mocnosti", tedy Turecku.Kyperskoturecké úřady požadují od kyperských Řeků při přechodu na sever pas, což ti odmítají, neboť soudí, že se to rovná uznání severního Kypru jako státu.

Kyperská republika před několika týdny oznámila, že hodlá přijmout opatření ve prospěch kyperských Turků, například umožnit jim pracovat v jižní části ostrova či využívat tam zdravotních služeb.

Do EU zřejmě jen řecká část Kypru

Mezinárodně uznávaná Kyperská republika, jejíž pravomoci jsou ve skutečnosti omezeny jen na jižní část ostrova, podepsala 16. dubna v Aténách s EU Smlouvu o přistoupení. Vstup do EU však není pro kyperské Turky uzavřen. Pokud dosáhnou obě části dohody o znovusjednocení, bude členem Unie od května 2004 celý Kypr.

Ostrov je rozdělen od roku 1974, kdy do severní třetiny vstoupila turecká armáda v reakci na pokus o převrat kyperských Řeků, kteří chtěli ostrov připojit k Řecku. Rozhovory o znovusjednocení ostrova pod záštitou OSN letos v březnu ztroskotaly a dosud nebyly obnoveny. OSN za to klade vinu kyperskotureckému vůdci Raufu Denktašovi, který především trvá na tom, aby byl severní Kypr uznán jako svrchovaný stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám