Hlavní obsah

Průzkum: bílí Britové nechtějí bydlet vedle barevných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nechci mít za souseda Asiata a ani Afričana: tak to si myslí téměř polovina bílých Britů. Tento názor vyslovili čtyři lidé europoidního původu z deseti. Tvrdí to alespoň průzkum agentury MORI otištěný v pondělí deníkem The Guardian.

Foto: Alena Oudová

O svém projektovém záměru natočili žáci tematický spot.

Článek

"Průzkum zjistil rostoucí znepokojení přistěhovalectvím a azylem - vše zkombinované s neznalostí základních faktů o celé záležitosti a rostoucím odporem," komentoval výsledky list.

Britové: žijme odděleně

Na otázky MORI odpovědělo 39 procent dotázaných, že by chtěli žít v oblasti s lidmi výlučně stejného etnického původu.

Na 41 procent bílých Britů a 26 procent příslušníků menšin navíc chtělo, aby rasy žily odděleně. Skrytý rasismus je podle deníku typický zejména pro starší ročníky.

Podle MORI je otázka ras a přistěhovalectví podle oslovených na třetím místě mezi nejdůležitějšími problémy Británie. Tvrdí to 29% dotázaných osob, před deseti lety to bylo jen 10%. Na prvním místě je státní zdravotnictví (s 41%), pak školství (33%).

Až za přistěhovalectvím jsou: zločinnost, bezpečnost země a ekonomika.

Listopadový průzkum

Agentura navíc zjistila, že představy o imigraci jsou v myslích Britů značně nadsazené, a to až čtyřnásobně. Ostrované se domnívají, že noví přistěhovalci tvoří 23 procent populace, zatímco podle úřadů je to pouze šest procent.

Průzkum také potvrdil, že se příslušníci etnik mezi sebou vzájemně příliš nestýkají. Jedna třetina bílých Britů uvedla, že nikdy nepracovala s lidmi jiné barvy pleti a téměř dvě třetiny se s nimi nestýkají ve volném čase.

Mori telefonicky oslovila tisíc lidí napříč Británií v listopadu 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám