Hlavní obsah

Průlom zpovědního tajemství: Kněží budou muset hlásit doznané zneužívání, plánují v Austrálii

Australští katoličtí kněží, kteří nenahlásí sexuální zneužívání dítěte, by měli čelit trestnímu stíhání, i když se o případu dozvědí při zpovědi. Návrh na změnu zákona v pondělí podala australská státní komise, která se od roku 2013 zabývá vyšetřováním případů zneužívání v církevních školách a dalších institucích. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zprávy, kterou komise vydala v únoru, zneužívalo děti mezi lety 1950 a 2010 přibližně sedm procent australských katolických kněží.

Současná legislativa se v australských státech a teritoriích liší. V některých jurisdikcích duchovní nejsou zákonem vázáni nahlásit informace, které získají během zpovědi, vzhledem k tomu, že ji církev považuje za velmi důvěrnou.

Podle serveru BBC zaznamenala komise mnoho případů, které nebyly nahlášeny příslušným orgánům. Z vyšetřování pak vyplynulo, že se někteří kněží přiznali během zpovědi, protože věděli, že nebudou předáni policii. Děti pak zneužívali i po zpovědích.

Stížnostmi dětí se nezabývali

Nový zákon by zavazoval nahlásit případy zneužívání nebo i jen podezření na zneužívání nezletilého. Komise dále navrhuje změny v postupech při vyšetřování podezřelých a odstranění faktoru takzvané dobré povahy při vynesení rozsudku.

O případech, kdy církevní hodnostáři v Austrálii nereagovali na stížnosti dětí týkající se zneužívání, informovala australská média opakovaně. Obvinění ze zneužívání dětí nyní čelí i třetí nejvýše postavený muž Vatikánu, australský kardinál George Pell. Toho se podle úřadů dopustil v 70. letech ještě jako arcibiskup v Sydney a Melbourne. Muž vinu popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám