Hlavní obsah

Prudké střety se šíity v Bagdádu i v Basře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA/BAGDÁD

Násilné protesty šíitů, které si v neděli vyžádaly několik desítek mrtvých, pokračují i v pondělí. Prudké boje mezi šíity a americkými vojáky propukly v Bagdádu i v Basře. Američané do bojů nasadili dva vrtulníky Apache, z nichž ostřelovali okolí kanceláře radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra.

Foto: Radek Vráblík
Článek

V Iráku v pondělí zemřeli čtyři Američané, od neděle zahynulo 11 Američanů. Šíité protestují proti sobotnímu zatčení  Mustafy Jakubího, který je spolupracovníkem Sadra.

V Basře na šíity zaútočili Britové

Britové zaútočili na šíity, kteří v Basře brzy ráno obsadili sídlo guvernéra . Britové zpočátku nezasahovali, přestože guvernér uprchl. Z místa se ozývá prudká střelba. Mezi tisícovkou šíitů je údajně i několik policistů.

Šíitští milicionáři také ovládli dvě svatyně v Nadžáfu a nedaleké Kúfě. Obsadili také nadžáfské policejní stanice, z nichž policisté odešli. Sadrovi stoupenci se v noci na pondělí pokusili proniknout na policejní velitelství v Karbale a do mauzolea imáma Husajna, ale koaliční jednotky a iráčtí policisté jim v tom zabránili..

Šíité proti zatčení Jakubího demonstrovali už v neděli v Bagdádu, Nadžáfu, Amáře a Násiríji. Střety byly velmi prudké a zemřely při nich desítky osob. Jen v Nadžáfu, kde byly nasazeny vrtulníky a letadla, si vyžádaly na dvacet osm mrtvých na irácké straně. Zemřeli též dva koaliční vojáci, jeden ze Salvadoru,  zraněno jich bylo 12. V Bagdádu při bojích o veřejné budovy a policejní stanici, kterou šíité obsadili, zahynulo osm koaličních vojáků a 24 jich bylo zraněno. Na irácké straně je 40 mrtvých a 169 raněných.

Jakubí byl zadržen kvůli vraždě opozičního klerika

Jakubí byl zatčen v sobotu kvůli podezření z účasti na vraždě Sadrova odpůrce duchovního Abdala Madžída Chújího. Chújí byl v Nadžáfu ubodán loni v dubnu. Kromě Jakubího je v souvislosti s vraždou ve vazbě 13 osob.

Satelitní televize al-Džazíra v pondělí odvysílala tvrzení koaličního správce Iráku Paula Bremera, že považuje Sadra "za psance, který ohrožuje bezpečnost Iráku". Neupřesnila však, kdy to prohlásil.  "Je tu obtížná bezpečnostní situace. Skupina Muktady Sadra se nepodřizuje koalici ani iráckým úřadům. Sadr se zjevně pokouší nahradit koalici a to nebudeme tolerovat. Obnovíme právo a pořádek, tak jak to Iráčané očekávají," sdělil Bremer.

Sadr z Kúfy vzkázal Bremerovi: "Jestliže mne posuzuje podle amerického zákona, pak jsem na jeho hodnocení hrdý." Duchovní na shromáždění mešitě v Kúfě požadoval, aby koalice povolila deník Havza, který byl kvůli štvavým materiálům minulý týden zakázán: "Koaliční jednotky mají hodně zbraní, peněz i materiálu, ale to neoslabí naše odhodlání. Musejí vědět, že smrt a mučednictví jsou náš každodenní osud a boží vůle."

Spekuluje se, že současné protesty šíitů jsou koordinované, a jejich cílem je zmocnit se klíčových míst v Iráku, což koalice odmítá.

Američané obklíčili a izolovali město Fallúdžá. Zahájili akci, která má nalézt viníky brutálního útoku na čtyři americké civilisty ze středy minulého týdne, jejichž mrtvá těla byla zohavena (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám