Hlavní obsah

Do Británie v srpnu dorazí na výcvik první ukrajinští piloti stíhaček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Británie v srpnu dorazí na výcvik první ukrajinští piloti stíhaček. Informoval o tom dnes list Ukrajinska pravda, který se odvolává na náměstka britského ministra obrany Jamese Heappeyho. Základní výcvikový program podle náměstka zahájí 20 pilotů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Británie byla první zemí, která oznámila, že vycvičí ukrajinské piloty, aby dokázali létat na stíhačkách pocházejících ze západoevropských zemí. Úvodní kolo výcviku bude na zemi, v návaznosti na to budou moci ukrajinští piloti absolvovat specializovaný výcvik pro ovládání amerických stíhaček F-16.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal už na začátku června uvedl, že první piloti pro výcvik ve Spojeném království byli vybráni. Na schůzce s britským ministrem zahraničí tehdy Šmyhal ocenil, že Británie přišla s iniciativou vytvořit spolu s Nizozemskem koalici evropských států, které budou spolupracovat na dodání stíhaček F-16 na Ukrajinu a na odpovídajícím výcviku ukrajinských pilotů.

Řada evropských zemí dala v poslední době najevo ochotu pomoci Kyjevu k získání těchto letounů, anebo naznačila, že by je mohla sama dodat. Konkrétní sliby ohledně dodávek ale ještě nejsou. Británie stíhačky F-16 ve své výzbroji nemá.

Server Politico nedávno napsal, že by Ukrajina mohla první stíhačky získat na začátku roku 2024. Které země by je mohly dodat, zůstává nejasné. Spekuluje se ale právě o Nizozemsku a Dánsku. Dánský ministr obrany koncem června oznámil, že v jeho zemi už také začal výcvik ukrajinských pilotů.

Britové startovali k ruskému letounu a dvěma stíhačkám v prostoru kontrolovaném NATO

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám