Hlavní obsah

Protesty připomínaly pouť, létaly ale i zápalné láhve

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATHÉNY

Prodavači oříšků, preclíků, hudba a balónky naplnily ve středu centrální athénské náměstí Syntagma. O tom, že jde o největší demonstraci v době konání summitu EU, svědčily jen všudypřítomné rudé prapory, portréty marxistických vůdců a vzduch prosycený marihuanou. Ke konci se objevilo pár zápalných lahví. Akce se zúčastnilo zhruba deset tisíc lidí.

Článek

Protesty proběhly bez konfliktů s policií, větším incident se odehrál těsně před skončením akce, kdy se zhruba desítka účastníků odtrhla od průvodu a napadla policisty zápalnými lahvemi. Nikdo nebyl zraněn.

Demonstrace proti válce v Iráku

"Neprotestujeme proti Unii, ale válce. Proti nezodpovědnému postoji všech vrahů v Iráku - Spojeným státům, Velké Británii, Itálii a Španělsku," řekl reportérce Práva jeden z demonstrantů, 18letý Andreas Paneti. Oblečený v černé barvě, s motocyklovou helmou a dřevěnou pálkou v ruce patřil k velmi malé části radikálů v jinak poklidném davu. Sváteční náladu dne dokreslovaly revoluční písně a svrhování letáků s portréty iráckých dětí trpících hladem.

Poklidná masová akce

Aktivisté se začali na náměstí shromažďovat už od osmi hodin ráno. Převažovali studenti středních škol, kteří dostali na dnešní den spolu se státními zaměstnanci mimořádné volno. Nechyběli ale ani důchodci, rodiče s kočárky a malými dětmi.

Policie okolí Syntagmy obklíčila, nicméně nechávala zúčastněným volný prostor k vyjádření vlastního názoru. Ze čtyř hlavních ulic vedoucích na náměstí byly dvě zcela uzavřeny. Jejich neprůchodnost zajišťovaly vedle desítek policistů se štíty také napříč zaparkované obrněné autobusy.

Polední nával demonstrantů

Největší nápor lidí zažila plocha kolem poledne. O několik minut později se dal průvod za skandování protiválečných a protiamerických hesel na pochod směrem k paláci Zappeion, kde po celý den probíhala jednání mezi státníky. Proniknutí davu do "choulostivých" prostor bránilo místy jen několik téměř neozbrojených policistů. Sváteční atmosféra pochodu však zůstala zachována,  aktivisté se do potyček s policisty až na jedinou výjimku těsně před koncem akce nepouštěli.

Další protesty

Další pochody čekají Athény ve čtvrtek a v pátek. Jedenáct tisíc policistů tak zůstává v ulicích metropole. V mimořádné pohotovosti je také stejný počet vojáků. Nad městem stále přelétají vrtulníky monitorující situaci v různých oblastech metropole. Úřady mají k dispozici v případě krize i dva vojenské letouny Mirage a dvě americké stíhačky F-16, které jsou připraveny ihned vzlétnout.

Athéňané prchli k moři

Obyčejné Atéňany summit prakticky nezajímá. Ulice se vylidnily, kdo mohl, včas odjel k moři. Z centra metropole zmizela tradiční pohoda jihu, město připomíná vojenské ležení před útokem. Na každém rohu lze potkat několik těžkooděnců se štíty a přilbami. Napříč ulicemi navíc stojí autobusy s pěšími posilami. 

"V klidu si ani nenakoupím, děti nepůjdou do školy, zavřou mi všechny úřady a banky. Všude budou demonstranti a policisté. Nikdo neví, co se může v dalších hodinách stát," vystihuje všeobecné "nadšení" Atéňanů k chystané politické mega-akci 43letý Kostas Callas.

Ochromení běžného života souvisí s rozhodnutím vlády vyhlásit středu jako volný den pro všechny státní zaměstnance, vzdělávací instituce a státní finanční ústavy a úřady. Organizátoři summitu doufají, že mimořádné prázdniny odlehčí zejména velmi komplikované dopravní situaci v ulicích Athén, vyhlášených právě kolonami troubících automobilů.

Historická místa jsou uzavřena

Úřady se z bezpečnostních důvodů rozhodly zcela uzavřít i další historická místa, například čtvrtě Plaku a Monastiraki. Turisté ani Atéňané navíc v centru města z bezpečnostních důvodů nezaparkují. Vzhledem k možné hrozbě teroristického útoku policisté nechtějí ztrácet čas prohlídkami podezřelých vozidel. Policie navíc Řeky upozornila, že bude provádět důsledné kontroly všech osob, které se budou pohybovat v metropoli. Ta se má během schůzky státníků stát "nejbezpečnějším místem na světě".

K postupnému uzavírání vybraných oblastí docházelo už včera odpoledne, kdy do města přijížděla většina delegací 25 evropských států i řada čestných hostů, například generální tajemník OSN Kofi Annan či summitu přihlížející politici z Ukrajiny, Moldávie, Bulharska Rumunska či Turecka.

Je to čest, tvrdí Řekové

Řekové vnímají organizaci summitu EU jako prestižní záležitost. Otevřeně přiznávají, že jeho úspěšné zvládnutí pokládají za generálku před letními olympijskými hrami, které se v Athénách uskuteční za dva roky. Normální život se do Athén vrátí  až ve čtvrtek v podvečer, kdy bude summit "rozšíření a smíření" slavnostně ukončen. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám