Hlavní obsah

Prokurátor zrušil stíhání dvou slovenských novinářů

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Krajská prokuratura v Bratislavě zrušila obvinění novinářů z Denníku N. Monika Tódová a Konštantín Čikovský byli obviněni z ohrožení utajovaných skutečností a hrozil jim až rok vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Peter Tóth a v pozadí Marian Kočner u soudu v Pezinoku

Článek

Ke zrušení obvinění došlo poté, co generální prokurátor Maroš Žilinka nechal případ prozkoumat. Krajský prokurátor po prozkoumání vyšetřovacího spisu usnesení zrušil jako nezákonné a neopodstatněné.

Proti obvinění novinářů protestovali vydavatelé a šéfredaktoři většiny slovenských médií. „Odsuzujeme obvinění novinářů za to, že vykonávali svou práci v souvislosti s objasňováním vraždy našeho kolegy Jána Kuciaka. Obvinění považujeme za další snahu zastrašit novináře, kteří dlouhá léta odhalují přešlapy lidí ve vysokých funkcích,“ uvedli vydavatelé a šéfredaktoři ve svém prohlášení.

Případ Kuciak: Na Slovensku obvinili dva novináře, kteří zveřejnili jméno utajeného svědka

Evropa

Obvinění vůči dvěma novinářům vznesl vyšetřovatel okresního policejního ředitelství Bratislava III. František Spusta. Novináři byli obvinění za článek z konce října 2018 s názvem „Peter Tóth policii přiznal, že pro Kočnera před vraždou sledoval Kuciaka a další novináře“.

Osm měsíců po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v něm psali o tom, jak bývalý člen tajné služby Peter Tóth za peníze sledoval novináře pro Mariana Kočnera.

Vycházeli z toho, že Tóth se asi tři týdny před zveřejněním textu přiznal na policii a začal s ní spolupracovat. Popsal, jak mu Kočner rok a půl platil za získávání informací o Kuciakovi, ale i dalších novinářích včetně samotné Tódové. Novináři tím odhalili identitu Tótha jako utajeného svědka a mohlo prý dojít k ohrožení jeho bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám