Hlavní obsah

Případ Kuciak: Na Slovensku obvinili dva novináře, kteří zveřejnili jméno utajeného svědka

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Redaktorka Denníku N Monika Tódová a zástupce šéfredaktora deníku Konštantín Čikovský čelí obvinění z ohrožení důvěrné a vyhrazené skutečnosti formou spolupachatelství. V pondělí o tom informoval samotný deník. Podle vyšetřovatelů svým textem ohrozili Petera Tótha, utajeného svědka policie v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Novináři v článku odtajnili jméno utajeného svědka policie v případu Kuciak Petera Tótha.

Článek

Obvinění vůči nim vznesl vyšetřovatel okresního policejního ředitelství v Bratislavě František Spusta.

Novináři jsou obvinění za článek z konce října 2018 s názvem „Peter Tóth policii přiznal, že pro Kočnera před vraždou sledoval Kuciaka a další novináře“.

Osm měsíců po vraždě Kuciaka a Kušnírové v něm psali o tom, jak bývalý člen tajné služby Peter Tóth za peníze sledoval novináře pro Mariana Kočnera.

Kočner zpochybnil výpověď člena tajné služby a své pravé ruky

Evropa

Autoři textu vycházeli z toho, že Tóth se asi tři týdny před zveřejněním článku přiznal na policii a začal s ní spolupracovat. Popsal, jak mu Kočner rok a půl platil za získávání informací o Kuciakovi, ale i dalších novinářích, včetně samotné Tódové.

Novináři tím odhalili identitu Tótha jako utajeného svědka a mohlo dojít k ohrožení jeho bezpečnosti. Zveřejněním této informace novináři podle vyšetřovatelů spáchali přečin ohrožení důvěrné a vyhrazené skutečnosti, a to formou spolupachatelství.

Kočnerovy šifrované zprávy odhalily špínu na nejvyšších místech

Evropa

V případě prokázání viny hrozí novinářům až rok odnětí svobody.

„Považuji za nepřijatelné, aby byli v demokratické zemi novináři stíháni za pravdivý článek, který jsme napsali ve veřejném zájmu. Obvinění přišlo po třech letech, těsně předtím, než byl tento ,přečin‘ promlčen, a po několika mých kritických textech o prokuratuře,“ reagovala na obvinění Tódová.

Reklama

Výběr článků

Načítám