Hlavní obsah

Prokazujte nám úctu! Bělorusko a Rusko nehodlají tolerovat ponížení ze strany Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Bělorusko a Rusko nebudou tolerovat „ponižování ze strany západních zemí“, prohlásil v pondělí běloruský prezident Alexandr Lukašenko během setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Soči. Varoval, že Minsk a Moskva nepovedou dialog se Západem bez toho, aby jim západní země projevily náležitou úctu.

Běloruský prezident Lukašenko přijel nečekaně za Putinem do Soči.Video: AP

 
Článek

„Nikdo nebude tolerovat ponížení. Rusko je gigantická země. Jak může být ponížena?“ řekl Lukašenko. Varoval, že Bělorusko a Rusko nepovedou dialog se Západem, pokud jim neprojeví náležitou úctu. Podle Lukašenka Spojené státy americké očekávají, že budou vládnout světu.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

„Pro ty, kteří s námi chtějí žít v míru a respektovat nás, jsme otevření. Jsme na to připraveni, ale nebudeme tolerovat ponížení,“ prohlásil Lukašenko. Podle něj „ani jeden Rus nedovolí žádnému prezidentovi včetně prezidenta Putina jít tímto směrem (tedy ignorováním neúcty k Rusku, doplňuje agentura TASS)“.

V Evropě se všichni bouří na ulici, tvrdí Lukašenko

Lukašenko očekává, že vedení evropských zemí bude naslouchat hlasu svých občanů, kteří podle něj začínají protestovat. „Sledoval jsem ranní zprávy, celá Evropa se bouří. Nejbohatší Německo – všichni jsou na ulici, všichni protestují,“ prohlásil běloruský diktátor. „Všemi“ měl patrně na mysli zhruba tři tisíce lidí, kteří v neděli manifestovali v německé obci Lubmin za otevření plynovodu Nord Stream 2.

Několik tisíc lidí demonstrovalo v Německu za otevření plynovodu Nord Stream 2

Ekonomika

Běloruský prezident je také přesvědčen, že navzdory obtížím bude Západ nakupovat běloruská a ruská hnojiva. „Kupují. Je to samozřejmě pro ty, kteří chtějí nakupovat a platit, těžší, ale hledáme způsoby a prodáváme,“ řekl.

Lukašenko tvrdí, že spolupráce s Ruskem pomůže nahradit výpadky v dovozu výrobků dodávaných z nepřátelských zemí. „Dobře se nám daří nahrazovat dovoz. Budeme létat v našich letadlech – vojenských i civilních. A budeme jezdit v našich autech,“ řekl Lukašenko.

„Vývoj naší ekonomiky a existence našich států se v posledních třech měsících dramaticky změnily,“ řekl běloruský prezident. A pokračoval: „Bylo nám předpovězeno, že se zhroutíme, zahyneme. Ale život je různorodý. Někdo nás potřebuje, my potřebujeme někoho. A našli jsme partnery, kteří s námi úspěšně spolupracují, se kterými spolupracujeme a podporujeme naši ekonomiku,“ hýřil optimismem Lukašenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám