Hlavní obsah

Za co bojujete? apeluje ukrajinská armáda na ruské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeptejte se, za co bojujete, a složte v zájmu vlastní bezpečnosti a mírové budoucnosti zbraně, nabádá v novém videu ukrajinský generální štáb ruské vojáky bojující na Ukrajině. Ta není pro Rusko navzdory tvrzení kremelské propagandy hrozbou a ruské síly nebojují proti silám Severoatlantické aliance (NATO), ale proti ukrajinskému lidu, upozorňuje ruské vojáky video.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Muž prochází kolem graffiti v Kyjevě.

Článek

„Položte si otázku: Za co bojujeme? Za strach vašich vůdců, že by přišli o moc, za jejich životní styl financovaný penězi ukradenými vám a vašim rodinám, za jejich hloupost a neschopnost?“ táže se video s připomínkou, že pro ruské velení řadoví vojáci nic neznamenají a ztráty nikdo nepočítá.

Nejsme pro Rusko hrozbou a vy nebojujete proti silám NATO, jak tvrdí kremelská propaganda, nýbrž proti ukrajinskému lidu, připomíná dále spot.

Ukrajinský generální štáb také Rusy vyzývá, aby mysleli na své blízké. „Nebyl vám dán dar života jen proto, abyste ho zahodili prováděním zločineckých rozkazů Putinova režimu,“ dodává. „Zachraňte své životy a svou budoucnost – odmítněte se podílet na Putinově krvavé válce. Složte zbraně pro své bezpečí a mírovou budoucnost,“ apeluje na ruské vojáky spot.

Už dříve Ukrajinci avizovali, že ruským vojákům, kteří se vzdají, dovolí vrátit se zpátky do Ruska. Pokud by měli strach z perzekuce, můžou na Ukrajině dostat azyl, uvádí server Ukrajinska Pravda.

Protestujte, utečte nebo se vzdejte, jestli chcete přežít, vyzval Rusy Zelenskyj

Zahraniční

Podobný apel směřující k ruským okupačním silám už dříve zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V projevu v ruštině z 23. září ruským vojákům nabídl čtyři možnosti přežití: protestovat, bojovat, utéct, či vydat se do ukrajinského zajetí.

Podle měsíc starého projevu Zelenského do té doby na Ukrajině zahynulo přes 55 tisíc ruských vojáků. Ukrajinský generální štáb v říjnu odhad zvýšil na 63 tisíc. Údaj sice nelze nezávisle ověřit, další zdroje ze zahraničních rozvědek ale těžké ruské ztráty též naznačují. Putin začátkem října volal po „stabilizaci“ v nezákonně anektovaných oblastech, čímž naznačil ruské vojenské neúspěchy. Ruský prezident musel také kvůli nedostatku vojáků 21. září vyhlásit částečnou mobilizaci, jíž se do té doby vyhýbal.

Reklama

Výběr článků

Načítám