Hlavní obsah

Přístav v Antverpách zablokovala srážka nákladních lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Přístav v belgických Antverpách v ranních hodinách zcela zablokovala srážka dvou nákladních lodí převážejících automobily. Obě lodi, z nichž jedna pluje pod italskou a druhá pod panamskou vlajkou, zůstaly po nehodě na hladině. S odvoláním na mluvčí přístavu Ann Wittemansovou o tom informovala agentura Reuters.

Foto: archiv MDZ

Režisér Pavel Khek získal ve Zlíně už před rokem cenu Aplaus.

Článek

K čelnímu střetu došlo, když jedno plavidlo vyplouvalo z přístavu, zatímco druhé do něj mířilo. Příčina nehody není zatím jasná. "Domníváme se, že důvodem byl problém s kormidlem," řekl přístavní kapitán Koen Devriese rádiu VRT.

Lodi jsou zhruba 200 metrů dlouhé a podle Devriese zřejmě obě převážejí tisíce automobilů. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Vzhledem k tomu, že antverpský přístav je druhým největším v Evropě, mohou nastat velké problémy v námořní nákladní dopravě.

Doprava v antverpském přístavu byla krátce narušena naposledy minulý týden, kdy se tam srazily dvě kontejnerové lodi. V prosinci loňského roku se potopila nákladní loď Tricolor po srážce s jiným plavidlem na východním okraji kanálu La Manche, čímž byla přerušena doprava na jedné z nejrušnějších námořních cest světa.

U pákistánského Karáčí se potápí tanker

Na řeckém tankeru Tasman Spirit, který 27. července ztroskotal v blízkosti pákistánského přístavu Karáčí, se objevily rozsáhlé praskliny a hrozí, že se loď v nejbližších hodinách rozlomí. Oznámili to dnes představitelé přístavu. Očití svědkové tvrdí, že se loď začíná potápět.

Z lodi, která původně převážela 67 500 tun ropy, bylo v rámci záchranné operace dosud odčerpáno 19 000 tun ropy, zbytek je nadále v nádržích tankeru. Nyní záchranáři zkoušejí odčerpat také zbytek ropy do malých tankerů s kapacitou do pěti tisíc tun. V případě potopení anebo rozlomení lodě bude muset být část přístavu uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám