Hlavní obsah

Přišel jsem žít. Hranici mezi USA a Mexikem se snaží překročit rekordní počet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad Juárez

Tisícovka migrantů se ve středu nahrnula k hranici se Spojenými státy v mexickém Ciudad Juárez. Stalo se tak poté, co se na sociálních sítích rozšířila klamná informace, že ti, kteří se vzdají na konkrétním místě na hranici, by mohli volně přejít na území USA. Zároveň mezi migranty stoupá strach a frustrace kvůli požáru v migrantském centru, kde tento týden zahynulo 39 lidí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Christian Chavez, ČTK/AP

Migranti vstupují do americké vazby poté, co překročili hranici z Mexika u Ciudad Juárez, jež sousedí s texaským El Pasem

Článek

V pondělí večer místního času propukl požár v zadržovacím centru v mexickém městě Ciudad Juárez. Podle původních informací ho měli způsobit nespokojení uprchlíci jako protest proti deportaci. Údajně měli zapálit matraci, z níž se pak požár rozšířil do celé budovy a zabil 39 lidí.

Agentura v pozdější zprávě uvedla, že úřady nyní vyšetřují 8 lidí, z čehož dva jsou federální agenti, z možné účasti na incidentu. Na sociálních sítích se totiž objevilo video, které ukazuje, jak se cely zaplňují kouřem a tři uniformované osoby procházejí kolem nich bez toho, aby dveře otevřeli.

Dva tucty migrantů, s nimiž mluvila agentura Reuters, uvedly, že mají dost každodenní diskriminace a násilí v Mexiku, přičemž někteří uvedli, že se obávají podobného osudu, jaký postihl muže v migračním centru.

New York vyhlásil stav nouze. Nezvládá příliv migrantů z jihu

Amerika

„Přišel jsem žít, ne zemřít,“ řekl 22letý migrant Juan Velázquez. „Proto odtud chci teď odejít. Mexiko pro nás není místo.“

„Už jsem tam byl, zacházejí s námi jako se zločinci,“ dodal s odkazem na záchytné centrum provozované mexickým Národním institutem pro migraci (INM).

Nejvíce zatčení v historii

Požár vypukl v době, kdy se hranici mezi Mexikem a USA snaží překročit rekordní počet lidí z Nikaraguy, Venezuely, Kuby a dalších středoamerických a jihoamerických zemí.

Podle agentury ve fiskálním roce 2022, který skončil v září, provedla americká pohraniční stráž více než 2,2 milionu zatčení v USA a Mexiku, což je nejvíce v historii. Do Spojených států míří nejen Mexičani, ale i utečenci z dalších států Střední Ameriky nebo Venezuely.

Uprchlíci, kteří se dostanou na americkou půdu, si mohou zažádat o azyl, i když překročili hranici nelegálně a nechali se zadržet pohraniční stráží. Nicméně získat možnost azylu je dlouhý a komplikovaný proces, který se může táhnout i několik let.

Mexiko za poslední měsíce nevpustilo do země desítky Čechů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám