Hlavní obsah

Příliš mnoho elektroaut a tepelných čerpadel. V německém Oranienburgu kolabuje elektrická síť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibývání tepelných čerpadel a zvýšení počtu elektrických aut dovedly německé rychle rostoucí město Oranienburg ke kolapsu elektrické sítě, píše web týdeníku Focus. Odborníci varují, že je to začátek dominového efektu, a totéž hrozí nejen Německu, ale i mnohým dalším evropským městům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedení Oranienburgu, města s necelými 50 tisíci obyvateli, oznámilo, že jeho rozvodná síť není schopna zásobovat další domácnosti, natož firmy. Je to zřejmě první město v Německu, které vyhlásilo stav nouze v oblasti elektřiny, píše web týdeníku Focus.

„Možnosti zásobování elektřinou ve městě Oranienburg byly vyčerpány,“ řekl Peter Grabowsky, generální ředitel komunálních služeb. V praxi to znamená, že se neschvalují nové registrace ani žádosti o navýšení kapacity domovních přípojek. Majitelé nových tepelných čerpadel mají smůlu, nepřibývají nové nabíjecí stanice pro elektroauta, nové komerční a průmyslové areály se nemohou připojit k síti a být zásobovány elektřinou.

Evropa ve jménu ochrany životního prostředí páchá rituální sebevraždu

Hlas na poušti

Oranienburg extrémně rychle roste. Vzdálenost od Berlína je kolem 30 kilometrů a s hlavním městem má výborné dopravní spojení. Město se stalo magnetem pro rodiny s dětmi, aby unikly ruchu velkoměsta a přitom mu nebyly tak vzdáleny. Do Oranienburgu se přesouvají mnohé firmy, které tam nacházejí levnější prostory než v metropoli, a lákadlem je vynikající dopravní spojení. Poptávka po elektřině se proto dostala na maximum a síť kolabuje.

„Poptávka po elektřině roste rychleji, než se v minulosti předpokládalo,“ přiznal starosta Alexander Laesicke. Chybí kapacity pro vysokonapěťové sítě a dostatečný počet rozvoden. Vedení města slibuje „prozatímní řešení“, ale nikdo netuší, jak bude vypadat. Výstavba rozvodny, o které se v současnosti rozhodlo, bude trvat čtyři až pět let.

Experti poukazují na to, že je to pouhý začátek. Do roku 2030 má být v německých domácnostech instalováno přibližně šest milionů tepelných čerpadel, uvedl nedávno ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení). Studie Institutu energetické ekonomiky (EWI) varuje, že provoz mnoha tepelných čerpadel by mohl vést k výpadku dodávek elektřiny, píše web merkur.de.

Fotovoltaiky v těchto dnech jedou téměř naplno

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám