Hlavní obsah

Fotovoltaiky v těchto dnech jedou téměř naplno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké teploty výrobě elektřiny z fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů příliš nesvědčí. Přesto se jim o uplynulém víkendu dařilo. A to také proto, že je netrápil saharský písek, který se ve vzduchu pohyboval ještě před týdnem.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Obecně platí, že fotovoltaiky naplno využívají svůj potenciál ve dnech s vysokými hodnotami osvitu a současně při teplotách maximálně do dvaceti pěti stupňů,“ řekl Novinkám vedoucí provozu obnovitelných zdrojů ČEZ Ondřej Němec.

Při vysokých teplotách, které v minulých dnech dosahovaly i 29 stupňů, dochází k tepelným ztrátám, kdy fotovoltaickým modulům účinnost klesá, ale ne dramaticky. „Platí, že každý stupeň nad dvacet pět stupňů sníží výkon solárního panelu do zhruba půl procenta,“ vysvětlil Němec.

Při zatažené obloze nebo rozptýleném denním světle, jak tomu bylo třeba o prvním dubnovém víkendu v důsledku saharského písku ve vzduchu, ale klesá výkon fotovoltaických panelů o desítky procent.

Obec na Opavsku straší fotovoltaika. Vyrůst má i na pozemku šéfa tamní agrární komory

Domácí
Fotovoltaiky využívají svůj potenciál naplno při teplotách do dvaceti pěti stupňů
Ondřej Němec, ČEZ

A jakou výrobu lze v našich podmínkách ročně očekávat? „Pro podnebný pás, ve kterém se nachází Česko, se uvádí délka slunečního svitu přibližně 1760 hodin ročně. V podmínkách České republiky je maximem hodnota slunečního záření jednoho kW na metr čtvereční,“ prohlásil Němec.

Dosahován je ale jen po několik hodin v roce, obvykle v období dubna až června. Současně platí, že čím jižněji, tím lepší podmínky. V rámci Česka tak má dlouhodobě nejlepší podmínky pro výrobu elektřiny ze slunce jih Moravy.

Třeba uplynulý víkend ve středních Čechách svítilo na fotovoltaiky naplno kolem čtyř hodin, a tak ten, kdo má na střeše typickou elektrárnu o instalovaném výkonu deset kilowattů, vyrobil za jeden den i čtyřicet kilowatthodin. Přitom typická spotřeba domácnosti dosahuje v průměru do deseti kilowatthodin denně, tudíž fotovoltaiky dosáhly přebytku, který domácnosti mohly uskladnit v úložné baterii nebo prodat do sítě.

Znečištění vyřeší déšť

Vliv na výkon panelů má jakékoli znečištění nebo zastínění. Většinou jde o pyl z květin a stromů, případně o trus ptáků. Technologický vývoj na to podle Němce reaguje novými typy panelů, které dokážou vyrábět i při znečištění.

„Například takzvaná technologie half cut s polovičním řezem zvyšuje energetický výkon díky zmenšení velikosti článků. Panel je rozdělen na dvě poloviny, a vyrobí tak energii, i když je jedna polovina zastíněna,“ objasnil.

Než pravidelně panely čistit, doporučuje lidem spolehnout se na počasí. „Spolehlivá předpověď je pro výrobu ve fotovoltaických elektrárnách téměř stejně důležitá jako jejich údržba. Při znečištění je často lepší spolehnout se na déšť, pokud přijde do několika dnů,“ uvedl Němec.

Provozovatel tak díky využití kvalitní předpovědi počasí šetří náklady a optimalizuje výrobu. Čištění panelů se podle Němce vyplatí jen při skutečně velkém znečištění, například na zemědělských objektech, kde je vysoká prašnost.

„Prachu v ovzduší bylo minulý víkend výrazně méně. Navíc předpokládáme z úterý na středu přechod studené fronty s deštěm přes celé území země, a tedy přírodní samočisticí efekt,“ uzavřel Němec.

EU pošle do Česka přes 70 miliard pro zelené projekty. Půjdou nejen na soláry

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám