Hlavní obsah

Přijetí Ukrajiny do EU v roce 2030 je realistické, míní nová unijní velvyslankyně v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstup Ukrajiny do Evropské unie (EU) v roce 2030 je podle nové unijní velvyslankyně v Kyjevě Kataríny Mathernové realistický. Bude to ale vyžadovat řadu reforem, a to jak na ukrajinské straně, tak na straně sedmadvacítky.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslankyně EU na Ukrajině Katarína Mathernová

Článek

Mathernová to uvedla ve svém prvním rozhovoru po nástupu do funkce, který poskytla deníku Evropská pravda. „Myslím, že rok 2030 by mohl být realistický, pokud člověk opravdu, opravdu tvrdě pracuje. Musíte udržet tempo reforem. Není to vždy přímočarý proces, ale dokážu si představit, že je to realistické,“ řekla velvyslankyně, která ve středu předala pověřovací listiny ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Podle Mathernové musí každá země usilující o začlenění do EU prosadit sérii reforem. Za „mimořádně inspirativní“ označila to, že Ukrajina dokáže postupovat rychle.

„Zejména od eskalace války, od invaze na Ukrajinu loni v únoru, říkám všem v Bruselu, že čas se na Ukrajině počítá jinak. Co jinde trvá měsíce, na Ukrajině jsou to týdny nebo dny,“ zdůraznila diplomatka.

V čele unijní delegace na Ukrajině bude stát od podzimu Slovenka Mathernová

Evropa

Také EU musí provést některé institucionální a politické změny, aby byla na expanzi z nynějšího počtu 27 členských zemí připravena. „A to není snadné,“ dodala.

Mathernová, která je slovenskou občankou, dále ocenila pokrok Ukrajiny v boji proti korupci. Připustila, že v dřívějších letech šlo „skutečně o systémový jev“ a že „spektakulární odhalení ohledně bohatství předchozího prezidenta (Viktora Janukovyče, pozn. red.) byla svědectvím oligarchických struktur“.

„Obraz se mění“

„Ale nezapomínejme, že malování tohoto obrazu bylo do značné míry dílem ruských propagandistů, protože to zabíralo u publika na Západě. Ukrajina byla skutečně ztotožňována s korupcí, a přestože něco z toho odpovídalo realitě, něco, respektive rozsah nařčení, nebyl spravedlivý,“ uvedla.

Od té doby podle velvyslankyně došlo k mnoha změnám a Ukrajina má celou architekturu protikorupčních orgánů. „Vyšetřují, stíhají lidi a soudci rozhodují. Takže obraz se určitě mění,“ dodala Mathernová s tím, že největší změny nastaly během doby, kdy se země brání ruské agresi.

Ukrajina požádala o přijetí do EU loni v únoru. V červnu téhož roku jí Unie přiznala status kandidátské země.

Ukrajinci mají právo útočit na cíle v Rusku, zní z německého Bundestagu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám