Hlavní obsah

Prigožin kdysi napsal a ilustroval knížku pro děti, obsahuje i doposud neznámou fotografii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který si kdysi odseděl devět let ve vězení za loupeže a podvody a čelí obvinění z válečných zločinů na Ukrajině, má patrně další, překvapivou tvář. Před dvaceti lety Jevgenij Prigožin napsal a ilustroval dětskou knížku.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin na archivním snímku

Článek

Na podivuhodnou kuriozitu upozornil web The Moscow Times, který jeden výtisk knihy získal. Dílo s názvem Indraguzik vypráví příběh malého chlapce a jeho sestry, kteří žijí se svou rodinou v obrovském lustru. Kniha patrně nikdy nebyla ve volném prodeji, ale byla rozdávána jako dárek Prigožinovým přátelům a spolupracovníkům, píše server.

Oficiálně jsou autory díla dvě Prigožinovy děti, Polina a Pavel, jimž bylo v době vydání knihy 9 a 6 let. V předmluvě knihy, které bylo v roce 2002 vyrobeno dva tisíce výtisků, se nicméně píše, že na příběhu se podílel i Prigožin. Ten je také uváděn jako autor ilustrací. V době vydání knihy provozoval nynější šéf wagnerovců přezdívaný „Putinův kuchař“ úspěšný restaurační byznys v Petrohradě.

Kniha též obsahuje dosud neznámou fotografii usmívajícího se Prigožina s dětmi a manželkou Ljubou. Prigožinovy děti šly v dospělosti zjevně ve stopách svého otce. Pavel podle šéfa wagnerovců bojoval v řadách ruských žoldnéřů jak v Sýrii, tak na východní Ukrajině. Jeho dcera Polina je v pohostinství a podle dostupných informací vlastní v Petrohradě luxusní hotel.

Děj devadesátistránkové knihy se odehrává v zemi „malých lidí“, kteří žijí mezi obyčejnými lidmi, a sleduje osudy Indraguzika, jenž spadl z lustru a snaží se najít cestu domů.

Malý chlapec z lustru

Nakonec Indraguzik skončí ve „Velkém městě“, kde se spřátelí s lidským chlapcem jménem Velký Indraguzik. Ten se rozhodne svému jmenovci pomoci a najde balon, na kterém může letět zpět k lustru.

Později se zjistí, že lustr je kouzelný a dokáže malé lidi zvětšovat. Indraguzik a jeho přátelé se pak vydávají na cestu do své rodné země Indroguzie, kde se setkají s jejím králem. Ve snaze králi pomoci ho Indraguzik a jeho přátelé pomocí lustru zvětší, ale až příliš – král se promění v obra.

„Jak mohu vládnout svým lidem, když jsou tak malí? Mohl bych je omylem zničit. Prosím, udělej ze mě stejného krále, jakým jsem byl. Indraguzikům může vládnout jen malý král,“ cituje web z knihy promluvu krále, který prosí, aby se mu vrátila původní velikost.

Přitvrzující kritika ruské armády

Prigožin, jehož wagnerovci po měsících krvavých bojů v květnu ohlásili dobytí východoukrajinského Bachmutu, na sebe v poslední době upozorňuje zejména tvrdou kritikou velení ruské armády. Naposledy prohlásil, že jeho muži už pod „klauny“ v čele oficiálních ruských ozbrojených sil bojovat nebudou.

Prigožin: Pod klauny v čele ruské armády už bojovat nebudeme

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám